Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Citigroup Inc., petrole yatırım yapılabileceğini, zira petrolün "yılın işlemi" olabileceğini kaydetti.

Ham petrol, fiyatların 1991'den bu yana en kötü yıl başlangıcını gerrçekleştirmeye yönelmesi ve dünyanın petrol arzında boğulabileceği yolundaki uyarılara rağmen yine de çok kötü görünmüyor. UBS Group AG'den Societe Generale SA'ya, tahminciler, yılın ikinci yarısında fiyatlarda bir toparlanma beklerken, Citigroup, bunun için, piyasanın yalnızca, yaptırımların kalkmasının ardından İran'ın artacak olan petrol ihracatıyla başa çıkması gerektiğini kaydetti.

Hong Kong'da Citigroup analisti Ivan Szpakowski, "İran'dan gelen arzın bir ilk dalgası olacak, ancak bu geçtikten sonra, yatay bir seyir görülecek ve bunun petrolün dönüşü için fırsatlar görmeye başladığınız dönem olacağını düşünüyorum," dedi ve "Petrolün yılın işlemi olmasının bir nedeni de, geniş bir etkisinin oalcakolması, zira birçok varlık sınıfını kendisiyle birlikte yükseltecek" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol bu yıl Londra'da, Çin piyasalarındaki kargaşa ve İran'ın ihracatının küresel arz fazlasını daha da kötüleştirebileceği endişesi ile birlikte, bu hafta 12 yılın en düşük seviyesini görerek, yüzde 17 geriledi. İran, yaptırımların kaldırılmasının ardınan piyasa payını koryabilmek için, üretimin günlük 500,000 varil artırılması talimatını verdi. Bu durum, Uluslararası Enerji Ajansı'nın petrol piyasalarının "aşırı arzda boğulabileceği" ve fiyatların daha da düşebileceği uyarısına kartkıda bulundu.

Küresel gösterge Brent petrolü, Çarşamba günü varil başına 27.88 dolar ile Kasım 2003'ten bu yan ane düşük seviyesinden kapanmasının ardından, son iki günde yüzde 11 yükseldi. Kontrat Cuma günü 1.85 dolar ya da yüzde 6.3 yükselerek 31.10 dolara ulaştı. Fiyatlar bu yıl yüzde 35 düştü.