Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:10'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, ham petrolün kaybını yüzde 5'e genişletmesi ile öğleden sonra gelen alımların etkisinin ortadan kalkması sonrası değer kaybetti. Güvenli liman niteliğindeki varlıklar değer kazandı ve buna bağlı olarak altın ve ABD Hazine tahvilleri yukarı yönde hareket etti.

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500), ham petrolün New York'ta varil başına 31 doların altına inmesinin geçen haftanın son iki gündeki yüzde 21'lik yükselişi etkisiz kılmasının ardından, iki günlük rallisini durdurdu ve Avrupa hisse senetleri geri çekildi. Gelişen piyasa hisse senetleri, merkez bankalarının teşvikler artıracağı beklentisi ile, Ağustos ayından bu yana en büyük iki günlük kazancına yöneldi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan düşerek yüzde 2.02'ye indi. Rus rublesi 31 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybederken, altın vadelileri yüzde 1 sıçradı.

Geçen haftaki toparlanmaya rağmen, ham petrol fiyatları halen, ABD'deki yüksek petrol stokları ve İran'ın yaptırımlar sonrası ihracatını artıracağı beklentisi ile bu yıl yüzde 16 aşağıda. Düşük petrol fiyatları, zayıf sanayi talebini de işaret etmesi ile birlikte, küresel büyümenin yavaşlamakta olduğuna ilişkin endişelerin artmasına neden oldu. Enerji ve emtia şirketlerindeki düşüş ile birlikte, küresel hisse senetleri ve petrol fiyatları arasında son 120 gündeki korelasyon 0.5'e tırmanarak 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Atlantic Trust Private Wealth Management'tan şef yatırım yetkilisi David Donabedian, "Bugün eski hikaye hakim. Piyasa büyük ölçüde petrol fiyatlarından yön buluyor," dedi ve "Bu ilişkinin mantıklı olduğunu düşünmüyorum. Bu durumun, küresel ekonominin ve buna bağlı olarak hisse senedi piyasasının nereye yönlendiğinin önemli bir göstergesi olduğuna ikna olmuş değilim, ancak yatırım evreninin çoğu böyle düşünmüyor" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 yüzde 1.6 düşüşle günü 1,877.34 puandan tamamladı ve son üç ayın en büyük iki günlük yükselişini tamamladığı Cuma günü el ettiği kazancının dörtte üçünü geri verdi.

(23:10'da güncellendi)