Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(09:20'de güncellendi)

Altın, hisse senetlerindeki küresel düşüş ve petrol fiyatlarındaki gerilemenin yeniden başlaması sonrası artan güvenli liman alımları sonrası, yatırımcıların Fed'in faiz artırımlarının hızı ve zamanlamasına ilişkin beklentilerini geri çekmesi ile birlikte, iki ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Spot altın yüzde 0.7 yükselişle ons başına 1,115.08 dolar ile 3 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, Singapur saati ile 14:49'da 1,114.82 dolara geldi. Metal bu yıl, küresel hisse senetlerinin göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi'nin yüzde 11 düşmesi ile birlikte yüzde 5 değer kazandı. MSCI Dünya Endeksi Salı günü, Çin hisselerindeki gerileme ile birlikte aşağı yönde hareket etti ve iki günlük kazancını sonlandırdı.

Altın, riskten kaçınmanın arttığı dönemde daha iyi performans göstermesinden dolayı, 2016 yılının ilk ayında eski parlak günlerine dönme işaretleri verdi. Yatırımcılar, düşen hisse senetleri, zayıf petrol fiyatları ve Çin para birimindeki düşüşün genişleyebileceği endişelerine bağlı olarak, güvenli liman niteliğindeki varlıklara yöneldiler. Finans piyasalarındaki kargaşa, yatırımcıların Fed'in Mart ayında faiz artırıcağına ilişkin beklentilerini azaltmalarına neden oldu ve bu da altının cazibesini artırdı.

Argonaut Securities (Asia) Ltd. analisti Helen Lau, "Hisse senedi piyasalarında risk var, bu yüzden güvenli liman talebindeki bu artışı görüyoruz," dedi ve "Fed faiz artırımını beklemeye alabilir. Bu da altına yönelik bekleyişleri iyileştiriyor. Fonlar exchange traded fonlara (ETF) akıyor ve bu durum yatırımcı talebinin artmasını sağlayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Faiz Beklentileri

Bloomberg'in derlediği verilere göre, Fed'in Mart ayında borçlanma maliyetlerini artırma olasılığı, yılın başındaki seviyesi olan yüzde 51'den yüzde 24'e ve Haziran ayında faiz artırımı beklentisi yüzde 75'ten yüzde 44'e düştü. Fed politika yapıcıları 26-27 Ocak'ta toplanacak ve analistler bu toplantıda faizde bir değişikliğe gidilmesini beklemiyor.

Mumbai'de Commtrendz Risk Management Services Ltd. direktörü Gnanasekar Thiagarajan, "Faiz artırımı şu anda gündemde değil, ancak faiz kararı sonrası yapılacak açıklama -- açıklamanın tonu ne kadar güvercin ya da ne kadar şahin olacak?- mevcut ralliyi güçlendirebilir" şeklinde konuştu.

Gnanasekar, altının 1,140.45 dolardaki güçlü direnci kırması durumunda 1,200 dolara hareketlenebileceğini söyledi. RBC Capital Markets küresel vadeliler başkan yardımcısı George Gero, Bloomberg'e yaptığı değerlendirmede, altının önümüzdeki birkaç yılda 1,400 dolara çıkabileceğini belirtti. Fiyatlar Eylül 2013'ten bu yana bu seviyeyi görmedi.

Altın destekli xchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Pazartesi günü 0.5 ton yükselerek 1,503.5 tona yükseldi. varlıklar yükselişini altıncı güne taşıdı ve 2015 yılı sonundan bu yana yüzde 2.9 yükseldi.

Spot gümüş yüzde 0.5 değer kazanırken, platin yüzde 0.2 düştü ve palladyum fazla değişmedi.

(09:20'de güncellendi)