Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:10'da güncellendi)

Avrupa ve Asya'da hisse senetleri, Swatch Group AG'den Nomura Holdings Inc.'ye, şirket karlarının beklenenden kötü çıkması ve yatırmcıların dikkatlerini 30 doların altına inen petrol fiyatlarına çevirmeleri ile birlikte değer kaybetti.

Avrupa hisse senetlerinin göstergesi Stoxx Europe 600 Endeksi düşüşünü üçüncü güne taşırken, Japonya'da Topix Endeksi, Nomura'nın yüzde 10 değer kaybetmesi ile birlikte iki haftanın en hızlı kaybını yaşadı. ABD endeks vadeli kontratları fazla değişmedi. Petrol son yedi yılın en güçlü iki günlük düşüşünü gerçekleştirdikten sonra yatay seyre geçti ve bunun sonucu, Rus rublesi değer kazandı.

ABD petrolünün son bir yılda yüzde 43 değer kaybetmesi, petrol zengini gelişmekte olan ülkelerin büyümeleri üzerinde baskı oluştururken, emtia üreticilerinin temerrüde düşeceği spekülasyonlarını güçlendirdi ve BP Plc'den Exxon Mobil Corp.'a, petrol devlerinin karlarını olumsuz etkiledi. İşletme koşullarındaki kötüleşmenin emtia sektörünün de ötesine genişlemekte olduğuna ilişkin son işaret olarak, Nomura, denziaşırı faaliyetlerini karlı hale getirebilmek için koyduğu hedefi kaldırdı.

Hong Kong'da Goldman Sachs Group Inc. şef hisse senedi stratejisti Peter Oppenheimer, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Piyasalar gerçekten de küresel ekonomik düşüşe ilişkin korkuların etkisi altında," dedi ve "Merkez bankalarının yapabileceği daha fazla şey var, ancak yatırımcılar, atılacak acil adımların, büyümenin zayıf olduğuna ilişkin endişenin bir yansıması olarak algılanacağı endişelerini taşıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 08:19'da yüzde 0.7 aşağıda seyrederken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.3 geriledi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.1'den az yükseldi.

(11:10'da güncellendi)