Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İran ile ticareti artırmak için başlatılan eTIR Projesi'nin önemli bir adım olduğunu belirterek, "2016 için büyük hedef koyduk, İran ile 30 milyar dolarlık bir dış ticaret hedefi. Bu hedef için bu atılan adım önemli olacak" dedi.

Türkiye-İran eTIR Pilot Proje tanıtım töreni, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçi Alireza Bikdeli'nin de katılımıyla Bakanlıkta gerçekleştirildi.

Törende konuşan Hisarcıklıoğlu, "istişare sünnettir" öğüdünün her zaman pusulaları olduğunu dile getirerek, el ele, gönül gönüle, uyum içinde çalışarak ekonomide büyük bir sıçramayı gerçekleştirdiklerini, ancak daha gidecek, yürüyecek çok yolları olduğunu söyledi.

Türkiye'nin "500 milyar dolar ihracat yapacağız" diyerek büyük bir hedef koyduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, bunu sağlamak için hem sanayi hem de lojistik kapasitenin artırılması gerektiğini kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, İran ile ticareti artırmak için atılan en önemli adım olan eTIR Projesi'ni birlikte tanıtacaklarını belirterek, "2016 için büyük hedef koyduk, İran ile 30 milyar dolarlık bir dış ticaret hedefi. Bu hedef için bu atılan adım önemli olacak" dedi.

Türkiye'nin, dünyanın en önemli pazarlarının merkezinde olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, karar alıcıların 20. yüzyılın başından itibaren jeopolitikten yararlandığını ifade etti.

Türkiye’nin jeopolitik avantajını istenilen ölçüde zenginliğe dönüştürülemediğini anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Son yıllarda Türkiye’nin konumunu fırsata çevirme noktasında önemli mesafeler kaydettik.
İhracatımızın yaklaşık yüzde 40’ını karayoluyla gerçekleştiriyoruz.
Uzun yıllardır sınır kapılarımızı ihmal etmiştik.
İhracat yapan müteşebbisimizin kamyonları kilometrelerce kuyruk oluşturuyordu.
Hükümetimizin olumlu yaklaşımı ve onayıyla dünyada bir ilki gerçekleştirdik.
Kara gümrük kapılarını yap-işlet-devret modeliyle modernize etmeye başladık.
Bunu yaparken devlete tek kuruş maliyet yüklemedik.
Tersine daha etkin ve hacimli çalışan kapılar sayesinde devletin vergi gelirleri katlanarak arttı."

Hisarcıklıoğlu, 7 gümrük kapısının modernizasyonunu tamamladıklarını ve açtıklarını bildirerek, Gürcistan’a açılan Çıldır-Aktaş, Nahcıvan’a açılan Dilucu ve İran’a açılan Esendere gümrük kapılanı inşa ettiklerini, Türkiye’nin en büyük gümrükleme merkezi olan hem İstanbul için hem de ihracatçılar için çileye dönüşen İstanbul Halkalı Gümrüğü’nün modernizasyonunu bitirdiklerini söyledi.

Kilometrelerce uzanan tır kuyruğu görüntülerine son vermek ve tır şoförlerin çilesini bitirmek için Kapıkule Tır Parkının temelini attıklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Özel sektör olarak taşın altına elimizi koyduk.
Modernize ettiğimiz kapılarda bekleme süreleri yarı yarıya azaldı. Geçiş işlemi 4 katına çıktı.
Bakanlığımızın yaptığı bir çalışmaya göre, bu sayede, ihracatçımızın yıllık taşıma maliyeti 400 milyon lira azalmış oldu.
Yani her sene ülkemiz sanayicisinin, tüccarının, müteşebbisinin 400 milyon lira daha fazla kazanmasını sağladık" değerlendirmesinde bulundu.

"Proje, BM tarafından dünya çapında en iyi örnek seçildi"

Kamu ve özel sektör ortaklığıyla hayata geçirilen bu uygulamanın dünyada da büyük beğeni topladığını belirten Hisarcıklıoğlu, Birleşmiş Milletler tarafından dünya çapında en iyi örnek olarak seçildiğini, çevre coğrafyadaki ülkelere de bu modelimizi ihraç etmek için çalıştıklarını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, uluslararası taşımacılığın ülkenin uluslararası alanda rekabet gücü en yüksek sektörlerinden olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin turizmden sonra ikinci büyük hizmet ihracatını taşımacılık sektöründe yaptığını, bu sektörün performansının diğer sektörleri doğrudan etkilediğini bildirdi.

Taşımacılık sektörünün stratejik bir sektör olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, uluslararası taşımacılık sisteminin kalbi sayılan tır sisteminin TOBB tarafından yürütüldüğünü anımsattı.

Tır karnesi kullanımıyla 50 yıldır nakliyecilerin sınır kapılarında beklemeden taşıma yaptıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, bu kullanımlardan doğan yıllık 35 milyar avro kefalet riskinin birlik tarafından üstlenildiğini kaydetti.

Türkiye'nin tır sisteminin bilgisayarlaştırılması konusunda Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen eTIR Projesi paydaşlarından biri olmayı talep ettiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de kağıt ortamında yürütülen tır sisteminin İran özelinde elektronik ortama taşıyarak özellikle bölgede rol model olacağını belirtti.

İran başlattığımız eTIR Projesi'nin dünyada bir ilk olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, projenin diğer ülkelere yayılması için öncülük yaptıklarını bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, eTIR Projesi ile işlemlerin artık daha kolay yapılacağını, taşımacılık maliyetlerinin düşeceğini, şeffaflığın geleceğini, işlemlerin daha etkin ve verimli yapılabileceğini anlatarak, "Hem ticaret yapan daha fazla kazanacak hem de ülkelerimiz daha fazla kazanacak" dedi.

 

AA