Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri Çarşamba günü, petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisi ile emtia üreticilerine gelen alımların, küresel büyümedeki yavaşlamanın yayılmakta olduğu endişelerine ağır basmasının etkisi ile, son üç günde ilk kez yükseldi.

Hisse senetleri, ham petrol fiyatlarının yüzde 8 sıçraması ve doların 2009'dan bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin ardından, öğleden sonra gelen alımlarla değer kazandı. Enerji ve ham madde sektörü hisselerine gelen alımlar genele yayıldı ve bunun sonucu bankalar keskin kayıplarını geri aldı. Exxon Mobil Corp. ve Chevron Corp. en az yüzde 4.1 değer kazanırken, Freeport-McMoRan Inc. yüzde 11'den fazla prim yaptı.

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500), erken saatlerdeki yüzde 1.6'lık kaybını geri aldı ve yüzde 0.5 yükselerek günü 1,912.53 puandan kapadı. Dow Jones Endeksi, yaklaşık 200 puan kadr düştükten sonra toparlandı ve 183.12 puan ya da yüzde 1.1 tırmanarak günü 16,336.66 puandan tamamladı. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 2.1 kadar genişlettiği kayıpların büyük bölümünü geri aldı ve yüzde 0.3 düşüşle kapandı. New York Borsası'nda yaklaşık 10 milyar adet hisse senedi el değiştirdi ve böylece işlem hacmi üç ayın ortalamasının yüzde 31 üzerinde gerçekleşti.

Boston'da LPL Financial Corp. şef ekonomi stratejisti John Canally, "ABD resesyonuna ilişkin endişeler doları aşağı itti ve belki de Fed'i masadan kaldırdı," dedi ve "Bu nedenle, OPEC haberleri ve petrolün yukarı gitmesi ile birlikte, günün zirveleri yakınından kapandık. Hisse senetleri için, bugün her şey petrol ile ilgiliydi" şeklinde konuştu.