Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:20'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, küresel büyümenin Fed'in para politikasını daha da sıkılaştırmasına yetecek denli güçlü olmayabileceği spekülasyonuna bağlı olaak doların düştüğü bir ortamda, bakırdan altına, emtia grubununun değer kazanması ile birlikte dalgalı bir seyir izledi.

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500), yüzde 0.7 yükseldikten sonra yatay bir seyirizledi. Perakende sektörünün hayalkırıklığı yaratan sonuçları tüketici sektörü hisselerini aşağı çekti. Ham petroldeki yükseliş etkisini kaybederken, Bloomberg Dolar Spot Endeksi 2009'dan bu yana en güçlü 2 günlük kaybını yaşadı. Gelişen piyasa hisseleri yaklaşık yüzde 3 yükseldi. Sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nın son altı ayda aldığı kararlarda tek muhalif üye olan Ian McCafferty'nin yüksek faiz yönndeki görüşünden vaz geçmesinin ardından değer kaybetti.

Dolardaki geri çekilme, ABD'de dün açıklanan hizmet sektörü verisinin yaklaşık 2 yılın en yavaş büyümesini göstermesinin Amerikan ekonomisinin diğer ekonomilerdeki olumsuzluklara karşı kırılganlığının altını çizmesinin ardından meydana geldi. Bu veri, Asya'dan Avrupa'ya, merkez bankalarının 2016 yılında küresel piyasalarda sarsıntı yaratan kargaşaya karşı harekete geçtiği bir ortamda, sabit getirili menkul kıymetler piyasasının dengesini Fed'in bu yıl sıfır faiz artırımı yapacağı beklentisine yaklaştırdı. Doların düşüşü, volatil piyasa ortamında OPEC ve diğer petrol üreticilerinin acil toplantı konusunda anlaşmaya vardığı yolundaki spekülasyona bağlı olarak petrol fiyatlarında görülen sıçramaya yardımcı oldu.

New York'ta National Alliance Capital Markets uluslararası sabit getirili menkul kıymetler müdürü Andrew Brenner, "Düşük dolar, daha iyi emtia demektir, bu yüzden küçükçaplı bir sıçrama görüyoruz," dedi ve "Piyasada Fed'in faiz artırımı sayısına ilişkin beklentiler azalıyor ve bu durum biraz ileri gitmiş gibi görünüyor. Ancak evet Fed geri adım atacak, bu yıl dört faiz artırımı görmeyeceğiz" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.3 yükselerek New York saati ile 13:37'de 1,918.05 puana çıktı. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.1'e kadar çıakrdığı kazancını geri verdi ve yüzde 0.2 düştü. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 2.8 yükseldi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde0.6 düştü. Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 1.2 kadar yükselditen sonra bu kazancını geri verdi. Petrol oldukça sert dalgalandı. Batı Teksas petrolü erken saatlerde yüzde 4.1 kadr sıçradıktan sonra yüzde 0.6 gerileyerek 32.10 dolara indi.

(21:20'de güncellendi)