Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, dolardaki zayıf seyrin emtia fiyatlarını güçlendirmesi ve ABD'li çok uluslu şirketlerin karlarının artacağına ilişkin iyimserliği desteklemesi ile birlikte, yükselişini ikinci güne taşıdı.

Freeport-McMoRan Inc. ve Alcoa Inc. en az yüzde 10 değer kazanırken, Alcoa yaklaşık 7 yılın en büyük iki günlük yükselişini gerçekleştirdi. Caterpillar Inc. yüzde 4.3 yükselirken, General Electric Co. yüzde 1.8 prim yaptı. Tüketici şirketleri, Ralph Lauren Corp.'un yıllık tahminini düşürmesinin ardından tarihinin en hızlı kaybını yaşaması ve Kohl's Corp.'un dördüncü çeyrekte satışlarının yavaşlamasının karı üzerinde baskı oluşturmasının ardından yüzde 19 düşmesi ile birlikte en kötü performans gösteren grup oldu.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, seans boyunca kayıp ve kazanç bölgeleri arasında gidip geldikten sonra, yüzde 0.2 yükselerek günü 1,915.45 puandan tamamladı. Dow Jones Endeksi 79.92 puan ya da yüzde 0.5 yükselerek 16,416.58 puandan kapandı. Nasdaq Bileşik Endeksi, yüzde 0.9'a kadar çıkardığı kaybını geri aldı ve yüzde 0.1 yükseldi. New York Borsası'nda yaklaşık 9.5 milyar adet hisse el değiştirdi ve bu, 3 ayın ortalamasının yüzde 22 üzerindeydi.

New York'ta National Alliance Capital Markets uluslararası sabit getirili menkul kıymetler müdürü Andrew Brenner, "Düşük dolar emtia grubu için iyi," dedi ve "Petrol istikrar kazanabildiği sürece, sanırım durum biraz daha düzelecek. Ve faiz düşük kaldığı sürece, sanırım hisse seneetleri kayda değer bir sıçrama yapabilir" şeklinde görüş belirtti.

Dolardaki keskin düşüş Çarşamba günü hisse senetlerinde enerji ve ham madde sektörü öncülüğünde bir yükselişi tetikledi ve hisse sentelerinin ayın ilk iki günündeki düşüşünü durdurdu. ABD dolarındaki düşüş, hizmet sektörü verisinin son iki yılın en yavaş artışını göstermesi ve bunun da ABD ekonomisine ilişkin endişeleri artırmasının ardından hızlandı.

Zürih'te R&A Research & Asset Management AG şef yatırım yetkilisi Otto Waser, "Dolardaki düşüş ABD için iki ucu keskin bıçak," dedş ve "Şirket karları için iyi, ancak aynı zamanda yavaşlayan ekonominin bir sonucu" şeklinde görüş bildirdi.