Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:05'te güncellendi)

Petrol, ABD'de genişleyen ptrol stoklarının küresel arz fazlasının devam edeceğine ilişkin endişeleri artırmasının, fiyatlarda süregelen bir ralli oluşmasına engel olması ile birlikte, Ocak ayı ortasından bu yana ilk haftalık kaybına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 1 kadar düştü ve bu haftayı yüzde 6.1'lik kayıpla geçmeye yöneldi. ABD petrol stokları 29 Ocak haftası 500 milyon varilin üzerine çıkarak, Enerji Enformasyon İdaresi tarafından derlenen aylık rakamlar dikkate alındığında, 1930'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Devlete ait Saudi Arabian Oil Co., Perşembe günü e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, Asya'ya sattığı petrole uyguladığı resmi satış fiyatını düşürdüğünü duyurdu. BP Capital LLC'nin kurucusu ve başkanı T. Boone Pickens, tüm petrol varlıklarını sattığını ve stoklar düşmeye başlayıncaya kadar yatırım yapmayacağını söyledi.

Sydney'de Fat Prophets analisti David Lennox, "ABD petrol stokları rallilere engel teşkil etmeye devam edecek," dedi ve "Risk halen aşağı yönde, piyasa fazlası fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol fiyatları geçen ayın son iki gününde yüzde 14 ralli yapmasına karşın, bu yıl halen, uluslararası yaptırımların kalkmasının ardından İran'ın petrol ihracatını artırmaya hazırlanması ve ABD stoklarındaki genişlemenin sürmesi ile birlikte yaklaşık yüzde 15 düşmüş durumda. Fiyatlardaki düşüşler, Royal Dutch Shell Plc'den Chevron Corp.'a, petrol şrketlerinin karlarını düşürürken, Exxon Mobil Corp. sondaj bütçesini 10 yılın en düşük seviyesine indirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 30 sent düşerek varil başına 31.42 dolara kadar indikten sonra, Londra saati ile 07:42'de 31.57 dolara geldi. Kontrat Perşembe günü 56 sent düşüşle 31.72 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi son 100 günün ortalamasının iki katından fazlaydı. Fiyatlar geçen yıl yüzde 30 düştü.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 36 sent ya da yüzde 1 düşerek varil başına 34.10 dolara kadar indi. Kontrat Perşembe günü 58 sent düşüşle 34.46 dolardan kapandı. Fiyatlar bu hafta yüzde 0.6 geriledi. Avrupa göstergesi Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 94 primli seyretti.

(11:05'te güncellendi)