Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:55'te güncellendi)

ABD hisse senetleri ve Hazine tahvilleri, işsizlik oranındaki düşüş ve ücretlerde artış işaretlerinin Fed'şn ilave faiz artırımlarına gidebileceği beklentilerini güçlendirmesinin ardından değer kaybederken, dolar yükseldi. Ham petrol yüzde 1.5 değer kaybetti.

Standard & Poor'^s 500 Endeksi (S&P 500), tarım dışı istihdamın Ocak ayında beklenenden daha az artması ile birlikte, haftalık kaybını daha da genişletti. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, ABD'de saatlik ücretlerin beklenenden daha hızlı artması ve işsizlik oranının yüzde 4.9'a gerilemesinin ardından üç baz puan yükseldi ve dolar önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı. Stoxx Europe 600 Endeksi fazla değişmezken, petrol varil başına 31 dolara doğru geriledi.

ABD ekonomisinin küresel sıkıntılara karşı kırılgan olduğu yolundaki endişeler bu hafta piyasada etkiliydi. Bu durum, dolar ve hisse senetlerinde satış getirdi ve vadeli işlem traderlarının Fed'in bu yıl faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerin zayıflamasına neden oldu. ABD'de Çaloşma Bakanlığı'nın bugün açıkladığı veriler, işgücü piyasasının sağlam temellere oturduğu ve şirketlerin iç piyasadaki satış görünümü konusunda güvenlerinin yüksek olması ile birlikte, Fed'in bu yıl faiz artırımına gidemeyeceğine ilişkin görüşlerin bozulmasına yol açtı. İşgücü piyasasının daha da sıkılaşması ve buna bağlı olarak ücretlerin artması, Fed politika yapıcılarının enflasyonun hedefe ulaşacağına ilişkin güvenlerinin artmasına yardımcı olacak.

Wells Fargo & Co.'nun özel bankacılık biriminin şef yatırım yetkilisi Erik Davidson, "Bu verilerin iyi mi yoksa kötü mü olduğu konsuunda açık bir fikre sahip olamayız, ancak işsizlik oranının yüzde 4.9'a indiğini görmek özellikle heyecan verici," dedi ve "Bu, ayılar ya da boğalar için iyi değildir diyemeyiz, ancak tek bir şeyi açıkça söyleyebiliriz; tüketici olmak iyi. Buradaki tüm veriler ABD çalışanları için iyi" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 Endeksi New York saati ile 09:36'da yüzde 0.6 aşağıda seyrediyordu ve Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 yükseldi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 yükseldi ve bu haftaki kaybını yüzde 2.1'e daralttı. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bu hafta yüzde 1.79 ile bir yılın en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 1.88'e geldi. MSCII Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 yükseldi. Petrol varil başına 31.46 dolar seviyesindeydi ve OCak ortasından bu yana ilk haftalık kaybına yöneldi.

(16:55'te güncellendi)