Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nomura Asset Management Co bazı para piyasası fonlarına yatırım kabul etmeyi durdurdu. Daha önce 10 fon yöneticisi daha Nomura gibi bu yatırımları durdurduğunu açıklamıştı. 14.1 milyar dolarlık sektör, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) getirdiği negatif faiz oranıyla cebelleşiyor.

Nomura Asset Management'tan Cuma günü yapılan açıklamada şirketin, BoJ'un finansal kurumların Merkez Bankası'nda tuttuğu bazı rezervler için faizi yüzde -0.1 olarak belirkemesinin ardından, Money Management Fonu ve Free Financial Fonu'nuna ilişkin emirleri 9 Şubat itibariyle durduracağı belirtildi. Aralarında Daiwa Asset Management, Mitsubishi UFJ Financial Group, Mizuho Asset Management ve Resona Bank'ın da bulunduğu 10 firma daha benzer açıklamalarda bulunmuştu.

BoJ, 29 Ocak'ta, Avrupa genelindeki para politikası otoritelerinin arasına katılarak, sıfırın altındaki faiz oranının şirketler ve hanehalkı için borçlanma maliyetlerini düşüreceği ve bu şekilde kredi talebinin artacağı ve yüksek getirili varlık yatırımların teşvik edilmiş olacağını savunmuştu. Japonya devlet tahvillerinin faizleri 8 yıl vadelilere kadar negatife döndü. Gösterge 10 yıl vadeli devlet tahvili faiziyse Cuma günü yüzde 0.035'e kadar düştü. Maliye Bakanlığı bu hafta bireysel yatırımcılara yönelik 10 yıl vadeli sabit faizli tahvil satışını durdurmuştu.

Tokyo'da UBS Group AG stratejisti Yusuke Ikawa, "Para piyasası fonlarına yatırılabilecek olan fonlar muhtemelen mevduata akacaktır. Bu fonların mevduat hesaplarına geçmesiyle, bankalar bu paraları muhtemelen pozitif faiz sunan daha uzun vadeli tahvillere örneğin 10 - 20 yıl vadeli tahvillere yatıracaktır. Bu da demek oluyor ki 10 yıl vadeli devlet tahvillerinde de negatif faiz görmemiz çok uzun zaman almayacaktır." dedi.