Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse senetleri, merkez bankasının piyasaya likidite sağlaması ve güçlü yuanın küresel hisse senedi piyasalarında görülen en sert çöküşün önüne set çekmesiyle, bu ayki en güçlü haftalık yükselişini tamamladı.

Şanghay Bileşik Endeksi, bu hafta yüzde 1 yükseldi. Endeks, yüzde 0.6 düşerek kapanışta 2,763.49 puan oldu. Offshore Oil Engineering Co., enerji şirketlerine öncülük ederken, Shandong Gold Mining Co., hammadde hisselerinin yükselişine öncülük etti. Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.8 yükselerek, bu haftanın kaybını yüzde 2.5'e indirdi.

Çin Merkez Bankası'nın (PBOC), politika yapıcıların 8 Şubat'ta başlayacak tatil öncesi likidite azlığını azaltmak için bu hafta bankacılık sistemine sağladığı 330 milyar yuan (50 milyar dolar), Ocak ayındaki 2 trilyon yuanlık likidite enjeksiyonuna eklenmiş oldu. Hong Kong'da yuan, Ekim 2014'ten bu yana en uzun yükseliş sürecine gerçekleştirerek, dördüncü haftalık yükselişine hazırlandı. Çin, politika yapıcıların MSCI Inc.'in küresel hisse senetleri endeksine girmek ve rekor düzeydeki sermaye çıkışlarının ardından ülkedeki finansal piyasaları desteklemek istemesiyle, yabancı fonlar üzerindeki kısıtlamaları gevşetti.

Hong Kong'da Sherwan Hongyuan Group Co'dan William Wong, “Çin'de bireysel yatırımcıların çoğunun tatil nedeniyle şehirleri terkederek memleketlerine gitmelerinden dolayı işlemler hacimsiz kaldı.Dün açıklanan yeni tedbir, uzun vadeli fonları yatırımı artırmaları konusunda destekleyici olması nedeniyle Çin için olumlu” dedi.