Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya fabrika siparişleri, Aralık ayında beklenenden hızlı düşerek, iç tüketimin güçlü kalmasına karşın küresel ticaretteki yavaşlamanın Avrupa'nın en büyük ekonomisini olumsuz etkilediğini işaret etti.

Berlin'de Ekonomi Bakanlığı tarafıdnan yapılan açıklamaya göre mevsimsellik ve enflasyondan arındırılmış siparişler, bir önceki aya göre yüzde 0.7 düşüş kaydetti. Söz konusu veri bir önceki ayda yüzde 1.5 artış yönünde gelmişti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini, verinin yüzde 0.5 düşüş kaydedeceği yönünde idi. Siparişler, bir yıl öncesinin aynı dönemine göre yüzde 2.7 düştü.

Gelişen piyasalardaki zayıflayan büyümenin Alman şirketlerindeki güveni azaltması siparişlerdeki geri çekilmede etkili olabilirken, iç ekonomiye ilişkin güçlü görünüm devam ediyor. İşsizlik Ocak ayında rekor düşük seviyeye ulaşması, düşen enerji fiyatları ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) teşviği ekonomiyi destekleyen unsurlar arasında yer alıyor.

Hanover'de NordLB ekonomisti Jens Kramer, “Kasım ayında veriler çok güçlü gelmişti. Fakat bu süreç, geçtiğimiz ayki güçlü verilerin ardından tersine dönme eğiliminde. Almanya ekonomisindeki iç talep güçlü bir istikrara sahip ve giderek artan kapasite kullanımına sahibiz, yani yatırımların artması için herşey hazır” dedi.