Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mackenzie'nin analizinde, ancak petrol fiyatlarının daha da düşmesi durumunda, başka bir deyişle petrol fiyatlarının çok daha uzun bir süre düşük kalması halinde, küresel üretimde manalı bir düşüş olabileceği tahmin ediliyor.

Petrol sektörü temsilcileri önümüzdeki hafta Londra'da toplanacak.

OPEC ile BP Plc ve Occidental Petroleum Corp gibi büyük petrol şirketleri, düşük petrol fiyatlarının, önce üretimi aşağı çekeceği ve sonuç olarak da düşen üretimin petrol fiyatlarını yukarı iteceği görüşünü savunuyor. Ancak, kısmen ABD kaya gazı sektörünün dayanıklılığı, kısmen de Brezilya, Rusya gibi petrol zengini ülkelerde para birimlerinin değer kaybetmesiyle bu ülkelerde üretim maliyetlerinin düşmesine bağlı olarak yukarıda bahsedilen süreç yavaşlıyor.

Wood Mackenzie analizi, düşük fiyatlardan direkt olarak etkilenen üretimi 2015 başından bu yana günde 100,000 varil olarak tahmin ediyor. Mackenzie, yeni projeler ve bazı sahaların olgunlaşması nedeniyle etkilenen üretimi hesaplamıyor. Kanada, ABD ve Kuzey Denizi düşük petrol fiyatlarına bağlı kuyuların kapanmasından en çok etkilenen bölgeler oldu.