Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Çin'de halihazırda son üç yılın en düşük seviyesinde bulunan Döviz rezervlerinin, politika yapıcılarının yuana destek sağlamak için müdahale etmesi ile birlikte, üst üste ikinci ayda da rekor miktarda düşmesi bekleniyor.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Çin Merkez Bankası'nın Pazar günü açıklayacağı Ocak ayı döviz rezervleri verisinin 118 milyar dolar düşerek 3.2 trilyon dolara gerilemesi bekleniyor. Bu, Aralık ayındaki rekor düşüş olan 108 milyar doların üzerinde. Çin'de döviz rezervleri 2015 yılında yarım trilyon doların üzerinde azaldı ve 1992'den bu yana ise yıllık bazda ilk kaybını yaşadı.

Politika yapıcılar, geçen yıl büyümenin düştüğü ve 1 trilyon dolarlık sermaye çıkışının yaşandığı bir ortamda, zayıflayan yuanı destekleyebilmek için milyarlarca dolarlık rezervi harcadı. Yuan geçen yıl, PBOC'un referans kuru beklenmedik bir şekilde zayıf seviyede belirlemesi ve bunun da büyümedeki yavaşlama ile birlikte yuanın daha da değer kaybetmesine izin verileceğinin bir işareti olarak algılanmasının ardından beş yılın en düşük seviyesine indi.

New York'ta Oppenheimer Funds Inc. şef yatırım yetkilisi Krishna Memani, "Çin önemli bir sermaye kaçışı sorunu ile karşı karşıya," dedi ve "Sermaye hesabı pozisyonunda önemli ölçüde erime var. Bu yetkililerinf arkında olduğu bir sorun ve bunun yönetmenin bir yolunu bulmak durumundalar. Ekonomi bu sorunu kendi başına çözemez" şeklinde görüş bildirdi.

Döviz rezervlerindeki erime, merkez bankasının Ağustos ayındaki sürpriz devalüasyonunun ardından hız kazandı. Rezervler söz konusu ayda 94 milyar dolar eridi ve o dönem için rekor kırdı. Yuanın referans kurunda geçen ay yapılan diğer bir indirim, Şanghay Bileşik Endeksi'nin bu yıl yüzde 21 düşerek ayı piyasasına girmesine neden olan hisse senedi satış dalgasını tetikledi.