Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hong Kong, yatırımcılar için bir uyarı notu ekleyerek, kaldıraçlı ve ters exchange traded fonların (ETF) kullanımını serbest bıraktı.

Hong Kong'da Hisse Senetleri ve Vadeli İşlemler Komisyonu Cuma günü, ETF'ler için ürün isimlerinden piyasa yapıcı düzenlemelere kadar şartların belirlendiği bir genelge yayınlayadı. Düzenleyici kurumun internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, müşterilerine söz konusu fonları sunmak isteyen şirketler için, “yatırım yapan Hong Kong halkını korumaya ve Hong Kong piyasasında bütünlüğü korumaya” yönelik bazı şartları tanıttı.

Kaldıraçlı ETF'ler, dayanak endeksten kaynaklanan kazançları ve kayıpları arttırmak için türev ürünler kullanıyor. Ters ETF'ler ise traderlara, düşen piyasalardan kar etme imkanı sunuyor. ABD'den Japonya'ya kadar bir çok piyasada yaygın olan söz konusu ürünler, tam anlaşılamaması nedeniyle bireysel yatırımcıları aşırı dalgalanmalara karşı savunmasız bıraktığı gerekçesiyle yoğun bir denetim altına alınmıştı.

Hong Kong Exchanges and Clearing Ltd.'nin Cuma günkü ayrı bir genelgesine göre kaldıraçlı ve ters ETF'lerin kullanımı, risk yönetim politikasına bağlı olarak serbest bırakılacak. Şirket, “bu ürünlerin işlem yapanlara trade amaçlı tavsiye edilmemesi” tavsiyesinde bulundu. Kredili işlemler, yatırımcılara bir dayanak varlığı, değerinin çok sınırlı bir kısmını teminat olarak sağlayarak elde tutma imkanı veriyor. Bu sayede yatırımcılar, olası kar ve zararlarını artırma imkanına da sahip oluyor.