Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, 2009 yılından bu yana görülen en sert haftalık düşüşüne yönelirken Cuma günü gelecek tarım dışı istihdam verisinin aşağı yönlü hareketi değiştirmesi fazla olası görünmüyor.

ABD parası bu hafta, traderların geçtiğimiz yaklaşık bir buçuk yılın çoğunda kazanç sağlayan politika ayrışmasına dayalı trade stratejisinden çekilmeye başlamasıyla, 10 önemli para karşısında düşüş kaydetti. Ocak 2017'ye kadar çeyrek puanlık faiz artırımı ihtimalinin yüzde 50'nin altına inmesiyle beraber, rüzgar artık tersine dönüyor.

Dünyanın en büyük ekonomisinin, küresel piyasalardaki kargaşaya dayanıklı olmadığının anlaşılması ile Fed faiz artırımına verilen ihtimaller düşüyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre ABD'li işverenler, Eylül ayından bu yana ilk defa geçtiğimiz ay 200,000 altında yeni iş yarattı.

Londra'da Banco Santander SA G-10 baş Döviz stratejisti Stuart Bennett, “Mesele ABD işgücü piyasanın kötü olması değil, o kadar uzun zamandır iyileşme gösteriyor ki artık aynı oranda iyileşmeye devam edemez. Dolar içinde aynısı geçerli, o kadar hızlı artmasından sonra yükselmeye devam edemez” dedi.