Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da ekonomik görünümdeki kötüleşme kıta geneline yayılarak hisse senedi ve borçlanma piyasalarında düşüşe neden oldu.

Yıl başında piyasalarda yaşanan kargaşaya emtia ve Çin hisse senetlerine gelen satış neden olmuştu. Avrupa'nın kendi evindeki sıkıntıların da bulunduğu gerçeğiyle yüzleşmesi şirketlerin zayıf kar açıklamalarıyla gerçekleşiyor. Politika yapıcılar ve kurumlar ekonomik beklentilerini düşürüyor ve risklerin daha da artabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Avrupa Komisyonu 2016 yılı büyüme beklentisini 19 ülkeden oluşan blok için yüzde 1.8'den yüzde 1.7'ye düşürdü. Komisyon ayrıca, Almanya, Fransa ve İtalya'nın 3 ay önce tahmin edilene göre daha kötü performans göstereceği tahmin edildi. Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası da tekrar harekete geçebilir. Hisse senedi piyasaları ve eurodaki hareketler AMB Başkanı Mario Draghi'nin, bölge ekonomisindeki riskleri giderebileceğine dair yatırımcıları ikna kabiliyetini yitiriyor olabileceğini gösteriyor.

Zürih'te Vontobel Asset Management hisse senedi ve emtia baş stratejisti Andreas Nigg, "Piyasalar yıla çok sert bir başlangıçla girdi. Merkez Bankası ve Draghi'nin yapabilecekleri bu kadar. Her teşvik artışının etkisi bir öncekine göre daha az oluyor. Beklenenden düşük ekonmik büyüme ve buna bağlı olarak artan resesyon riski riskli varlıkların satışına neden oluyor." dedi.