Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

BBVA'dan yapılan açıklamaya göre, bankanın net karı, 2015'te bir önceki yıla kıyasla yüzde 0,9 artarak 2,64 milyar euroya yükseldi.

Aynı dönemde bankanın kur etkisinden arındırılmış net karı yüzde 4,4 artış kaydederken, kurumsal faaliyetler dışında süregelen operasyonlardan da yüzde 43,3'lük büyümeyle 3,75 milyar euro net gelir elde edildi.

Banka, euro veya dolar bazında geçmişten bu yana en düşük faiz oranlarının görüldüğü ekonomik ortamda brüt gelirlerini artırdı. BBVA'nın bir önceki yıla göre iyileşme gösteren risk primi, İspanya'daki sorunlu krediler ile gayrimenkul karşılıklarındaki azalma da bankanın bu başarısındaki kilit faktörler oldu.

Bankanın 2015 yılındaki net faiz gelirleri yüzde 8,7'lik artışla 16,43 milyar euroya ulaşırken, sabit döviz kurlarında yüzde 21,5'lik bir artış yaşandı. Düşük faiz oranlarının müşteri faiz farkları üzerinde oluşturduğu baskıyı hafifletmeye yardımcı olan canlı ticari faaliyetler de bu büyümeye katkı sağladı.

- Faaliyet gelirleri 11,36 milyar euroya ulaştı

BBVA'nın son çeyrek brüt geliri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 oranında artarak 6,15 milyar euroya ulaştı.

Önceki yılla karşılaştırıldığında yıllık toplam brüt gelir yüzde 10,9'luk bir artışla 23,68 milyar euro olurken, banka kur etkisi öncesinde yüzde 15,7'lik artış kaydetti.

Giderlerde ise ağırlıklı olarak kurumsal faaliyetlerden kaynaklanan yüzde 12,5'lik (sabit döviz kuru hesabıyla yüzde 15,8) artış meydana geldi.

Böylece bankanın 2015 yılındaki faaliyet gelirleri yüzde 9,2'lik bir artışla (sabit Döviz kuru hesabıyla yüzde 15,6) 11,36 milyar euroya ulaştı.

BBVA'nın 2015’te kurumsal operasyonlar hariç devam eden faaliyetlerinden dönem net karı, 2014'e göre yüzde 43,3'lük artışla 3,75 milyar euro olarak gerçekleşti.

Bankanın 2015'teki kurumsal operasyonları arasında; grubun CIFH'teki hisselerin tamamının ve CNCB'deki yüzde 6,34'lük payının satışı, Catalunya Bank birleşmesinin yarattığı negatif ortam, BBVA'nın Garanti Bankasında ek yüzde 14,89 oranında hisse alımı sonrasında önceden sahip olduğu yüzde 25,01'lik hisse payının gerçeğe uygun değerinden değerlendirilmesinin etkisi yer aldı.

- "Sonuçların homojen kıyaslanması için Garanti'deki ilave yüzde 14,89'luk hisse alımı hariç tutuldu"

Bankadan yapılan açıklamaya göre 2015'te BBVA'nın risk göstergeleri de gelişmeye devam etti.

NPL rasyosu düşüşü sürdürürken, yılı yüzde 5,4 düzeyinde tamamladı. Karşılama oranıysa aralık 2014'teki yüzde 64 seviyesinden yıl sonu itibarıyla yüzde 74'e yükseldi.

Sermaye yeterliliği gücünü korurken, çekirdek sermaye yeterlilik (CET1) mevcut rasyosu 2015'in üçüncü çeyreğine göre artış göstererek yüzde 12,1'e ulaştı.

Nihai Basel III geçişlerini dikkate alarak hesaplanmış CET1 rasyosu ise yüzde 10,3 olarak gerçekleşti.

BBVA'nın nihai Basel III geçişlerini dikkate alarak hesaplanmış kaldıraç oranı yıl sonunda yüzde 6 olurken, Avrupalı rakipleri arasında en yüksek rakamı elde etti.

Bankacılık sektöründe müşterilere verilen krediler, tüm bölgelerde gerçekleşen kazanımlarla yüzde 18,1'lik artışla 432,9 milyar euroya ulaştı. Artış, İspanya'da Catalunya Bank ile birleşmeden kaynaklanırken; bu etkinin dışında birleşme harici toplam kredilerin oranında geçen yıla göre değişiklik olmadığı bildirildi.

Bankanın müşteri mevduatı hesapları ise yüzde 21,9'luk büyüme ile 403,1 milyar euro olarak gerçekleşti.

Açıklamada şunlar da kaydedildi:

"2015'te elde edilen sonuçların bir önceki yılla homojen olarak kıyaslanmasını sağlamak için gelir tablosunda ki ana kalemlerden BBVA'nın Garanti Bankası'nda gerçekleştirdiği ilave yüzde 14,89 hisse alımı etkisi hariç tutulmuştur. Venezuela da döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar sebebiyle aynı şekilde gelir tablosuna dahil edilmemiştir. Bunlara bağlı olarak 2015'te net faiz geliri yüzde 13,1'lik bir artışla 14,92 milyar euro oldu. Brüt gelir yüzde 10,2'lik bir artışla 22,04 milyar euroya ulaştı. Faaliyet gelirleri ise yüzde 8,5 oranında yükselerek yılı 10,49 milyar euro ile tamamladı.

- "2016 yılına iyimser bakıyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen BBVA Başkanı Francisco Gonzalez, banka olarak 2015'teki karmaşık ortama rağmen gelirlerini artırma yolunda büyük bir beceri sergilerken, dönüşüm süreçlerini de kararlılıkla sürdürdüklerini belirterek, "2016 yılına iyimser bakıyoruz" ifadelerini kullandı.

BBVA Üst Yöneticisi (CEO) Carlos Torres Vila da dönüşümün müşteri deneyiminde çok önemli bir yere sahip olduğunu ve tüm dünyadaki müşteriler nezdinde en iyi banka olmayı hedeflediklerini dile getirdi.

BBVA, dijital bankacılık alanında dünya genelinde müşteri memnuniyetinin önemli göstergelerinden biri olan Net Promotor Score endeksine göre İspanya, Meksika, Kolombiya, Arjantin ve Venezuela'da lider kurumlar arasında yer alıyor.

Bankanın dijital kanallar üzerinden yaptığı satışlar da artarak devam ediyor. Yıl sonu itibarıyla İspanya'da yeni tüketici kredilerinin yüzde 19,2'si dijital bankacılık kanallarıyla kullandırılırken, Meksika'da bu oran yüzde 29,6 düzeyinde bulunuyor.

BBVA 2015 yılında bankacılık hizmetlerinden dijital kanallar üzerinden yararlanan müşteri tabanını önemli ölçüde genişletti.

Mevcut verilere göre 2015 itibarıyla önceki yıla kıyasla yüzde 19'luk artışla dijital müşteri sayısı 14,8 milyon oldu. Bu müşteriler içindeki 8,5 milyon kişi ağırlıklı olarak mobil cihazlarıyla bankacılık hizmetlerinden yararlanıyor.

Yeni yapılanmanın açıklandığı mayıs 2015'ten bu yana dönüşüme hız veren ve stratejik önceliklerini belirleyen BBVA Grubu, yeni dijital ürünleri piyasaya sürmeye ve yeni dijital iş alanlarını bünyesine katmaya devam ediyor.

Banka bu kapsamda, geçen kasım ayında İngiliz mobil banka Atom'un yüzde 29,5'lik hissesini satın almıştı.

AA