Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze fırlatmasını "şiddetle" kınayarak, ülkeyi bir an önce Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarından kaynaklanan yükümlülüklerine tümüyle uymaya çağırdı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Kuzey Kore'nin 7 Şubat 2016 tarihinde uluslararası yükümlülüklerine aykırı olarak uzun menzilli roket fırlatmasını şiddetle kınıyoruz" ifadesi kullanıldı.

Kuzey Kore'nin 6 Ocak'ta da hidrojen bombası denemesi yaptığının hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Kuzey Kore’nin bu adımı, 6 Ocak tarihinde gerçekleştirdiği dördüncü nükleer deneme de dikkate alındığında, bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrarı hiçe sayma niteliğindedir. Kuzey Kore’nin bütün uluslararası uyarılara rağmen attığı bu sorumsuz adımın bölgesel barış ve istikrara muhtemel olumsuz yansımalarından derin kaygı duymaktayız. Kuzey Kore’yi vakit geçirmeksizin ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarından kaynaklanan yükümlülüklerine tümüyle uymaya çağırıyoruz."

Açıklamada, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılmasına önem veren Türkiye'nin, bu amaçla Altılı Görüşmeler’in bir an önce yeniden başlatılmasını teşvik ettiği belirtildi.

Kuzey Kore Merkez Televizyonu, Kwangmyongsong-4 (Parlayan Yıldız-4) adlı uydunun başarılı şekilde belirlenen yörüngeye oturduğunu kaydetmişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kuzey Kore'nin füze denemesinin ardından bugün ABD, Japonya ve Güney Kore tarafından acil toplantıya çağrılmıştı.

Kuzey Kore ise denemesini "barışçıl bir uzay programı" şeklinde nitelendirerek, konuyu "uzun menzilli füzeyle uzaya uydu fırlatıldığı" şeklinde duyurmuştu.

Kuzey Kore, en son 6 Ocak 2016'da hidrojen bombası denemesi gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Açıklamanın ardından acil toplanan BMGK üyeleri, bu ülkeyi "şiddetle" kınamış, deneme 1718, 1874, 2087 ve 2094 sayılı BMGK kararlarının açık ihlali olarak değerlendirilmişti.

Kuzey Kore'nin nükleer programı konusunda Çin, Japonya, Rusya, Güney Kore, Kuzey Kore ve ABD'nin katıldığı Altılı Görüşmeler'in sonuncusu 2008 yılında, Washington ve Pyongyang yönetimleri arasındaki son resmi müzakereler de üç sene önce yapılmıştı.