Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:50'de güncellendi)

Petrol, hisse senetlerinin değer kaybetmesi ve Venezuela'nın petrol ihrac eden ülkelere düzenlediği ziyaretlerden arz konusunda bir anlaşma çıkmamasının ardomdam düşüşünü üçüncü güne taşıyarak varil başına 30 dolar seviyesini test ediyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 8.1 düştükten sonra yüzde 2.7 kadar daha geriledi. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali al-Naimi, Riyad'da Venezuelalı mevkidaşı ile bir araya geldi. Naimi, açıklamasında, petrol fiyatlarını desteklemek için atılacak adımlar konusunda detay vermedi. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, speküülatörlerin petrolde kısa pozisyon sayısı rekor seviye yakınına gelirken, uzun pozisyonlar Haziran ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve böylece toplam pozisyon sayısı daha önce görülmemiş seviyelere çıktı.

Frankfurt'ta Commezbank AG emtia araştırma müdürü Eugen Weinberg, "Venezuela'nın OPEC ve OPEC dışı üyelerle gerçekleştirdiği görüşmelere baştan başarısız olmaya mahkumdu," dedi ve "Bu tur yalnızca bazı petrol üreticilerinin nasıl çaresiz olduğunu gösterdi" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol bu yıl, uluslararası yaptırımların kaldırılmasının ardından İran'ın ihracatını artırmaya hazırlanması ve ABD petrol stoklarının yükselmesinin etkisi ile yaklaşık yüzde 18 düştü. ABD'nin petrol üreticileri geçen hafta, petrol stoklarının 500 milyon varilin üzerine çıkarak 1930'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından, Nisan ayından bu yana en fazla sayıda kuyuda üretimi durdurdu. Dünyanın en büyük bağımsız petrol traderı Vitol Group BV'nin CEO'su Ian Taylor, Çin'in ekonomik büyümesinin yavaşlaması ve ABD'li kaya petrolü sektörünün yükselişleri engellemeye devam etmeleri ile birlikte, en az 10 yıl boyunca düşük kalacağını söyledi.

Sydney'de CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, "Arz tarafında iyileşmeye yönelik çok az işaret var," dedi ve "Batı Teksas petrolü muhtemelen 30 dolar ile 34 dolar arasında işlem görecek. Bu aralığın dışına çıkabiliriz, ancak bunun önümüzdeki aylarda merkez bant olacağını düşünüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 83 sent düşerek varil başına 30.06 dolara kadar geriledikten sonra, Londra saati ile 11:37'de 30.23 dolara geldi.Kontrat Cuma günü 83 sent düşerek 30.89 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 21 üzerindeydi.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 59 sent düşerek varil başına 33.47 dolara indi. Kontrat geçen hafta yüzde 2 düştü. Avrupa göstergesi Brent petrolü, ABD göstergesş WTI'a göre 1.29 dolar primle işlem gördü.

(14:50'de güncellendi)