Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:10'da güncellendi)

Euro dolar karşısında, hisse senetleri ve petroldeki düşüşün riskli varlıklara yönelik iştahı azaltması ve bunun sonucu, bu varlıkları fonlamak için kullanılan para birimlerine olan talebin artması sonucu üç ayın en yüksek seviyesine çıkarken, yen kayıplarını geri aldı.

Piyasa kargaşası dönemlerinde değer kazanma eğilimi gösteren 19 Avrupa ülkesinin ortak para birimi, dolar karşısında erken saatlerdeki kayıplarını geri aldı. Euro geçen hafta son 11 ayın en hızlı haftalık kazancını gösterdikten sonra, bu kazancını daha da ilerletti.

Avrupa'da hisse senedi endeksleri düşüşlerini altıncı güne taşırkeni petrol New York ve Londra'da değer kaybetti. Dolar, yatırımcıların Fed'in Mart ayında faiz artıracağına ve bu yıl sıkılaştırmanın hızını artıoracağına ilişkin beklentilere kuşkuyla yaklaşmasının ardından, 16 önemli para biriminin çoğu karşısında değer kaybetti.

Piyasalarda dikkatler, faiz artırımlarına ilişkin işaret alabilmek için, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Çarşamba ve Perşembe günleri parlamentoda yağacağı konuşmalara çevrildi.

Londra'da Canadian Imperial Bank of Commerce Döviz strateji müdürü Jeremy Stretch, "Risk piyasada dominant faktör," dedi ve "Dolar/yen ve Euro/Dolar 'da büyük resim risk iştahı ile ilişkili ve risk iştahı, Asya piyasalarının büyük bölümünün kapalı olduğu bugün bir kez daha aşağıya döndü" şeklinde görüş bildirdi.

Çin, Hong Kong, Endonezya, Singapur ve Güney Kore'de piyasalar tail nedeniyle kapalı.

Stretch, ayrıca, Yellen'ın yorumlarının, piyasanın Fed'in bu noktadan nereye gideceğine ilişkin değerlendirmesinin şekillenebilmesi için çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Euro dolar karşısında, geçen hafta yüzde 3 yükseldikten sonra, yüzde 0.2 daha yükselerek 1.1175 seviyesine geldi. Eudo/dolar Cuma günü 1.1246 ile Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Yen dolar karşısında, erken saatlerdeki yüzde 0.6'lık kaybını geri aldı ve yüzde 0.2 yükselerek 116.64 seviyesine çıktı.

(14:10'da güncellendi)