Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen ip üstünde yürümeye hazırlanıyor.

Yellen bu hafta Washington'da kanun koyuculara yaacağı konuşmada, iç ekonomiye ilişkin güven ile ülke dışında artan riskker arasında bir denge sağlamak zorunda kalacak. Yetkililerin faiz artışlarının daha önce tahmin edlene göre daha yavaş olabileceğini işaret etmelerinden iki hafta sonra, ekonomistler ve yatırımcılar, Yellen'ın Mart ayındaki toplantıda faiz artırımını ertelemeye ilişkin istekliliğini anlamaya çalışacak.

Finans piyasalarındaki kargaşanın ekonomik görünüm konusunda belirsizlik yaratması, enerji fiyatlarının enflasyonu aşağı yönde bastırması ve Avrupa Merkez Bankası'nın teşvikleri artırmaya hazırlanmasının doları yükseltmesi ile birlikte, piyasanın gelek ayki toplantıda faiz artırımına ilişkin ima ettiği olasılık, yılın başındaki seviyesi olan yüzde 50'den yüzde 10'a düştü. Aralarında Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in de bulunduğu politika yapıcılar, bir sonraki adıma ilişkin karar vermek için çok erken olduğu uyarısında bulundu.

New York'ta Standard Chartered Bank kıdemli ABD ekonomisti Thomas Costerg, "Yellen'ın Mart ayında bir faiz artırımı için havlu atmasını beklememiz gerektiğini düşünmüyorum," dedi ve "Yellen, özellikle halen güçlü seyreden işgücü piyasası başta olmak üzere, ABD ekonomisindeki olumlu noktalardan bahsedebilir. İleriye bakıldığında, Fed Başkanı daha temkinli olabilir ve muhtemelen büyük ölçüde ülke dışından kaynaklanan olumsuzluklardan bahsedecek ve küresel tablou yakından izlemekte olduklarını söyleyecektir" şeklinde görüş bildirdi.

Yellen Çarşamba günü TSİ 17:00'de Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde ve ertesi gün Senato Bankacılık Komitesi'nde konuşacak. Yellen'ın elinde, Fed'in ABD işgücü piyasasının güçlü kalacağı ve ücretlerin artma yönünde işaretler vermekte olduğu şeklindeki görüşünü destekleyecek kanıtladı olacak.