Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:15'te güncellendi)

Finans piyasalarındaki huzursuzluk, küresel ekonominin durumuna ilişkin endişelerin artması ile birlikte güç kazanıyor.

Avrupa hisse senetleri düşüşünü altıncı güne taşırken, Avrupa banka ve sigorta şirketlerinin tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyetleri (CDS'ler) Mart 2013'ten bu yana en kötü seyrini gösteriyor. Buna ek olarak, Avrupa'nın borcu yüksek ülkelerinin büyük bölümünün tahvillerinin faizleri artarken, Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi Nisan ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Petrol, arzın yavaşlayan talebe ağır basması ile, varil başına 30 doların altına düştü ve nikel 2003'ten bu yana en düşük seviyesine indi. Vadeli kontratlar ABD hisse senetlerinin aşağıda açılacağını işaret ederken, gelişen piyasalar aşağı yönde hareket etti.

Cenevre'de yatırım yöneticisi Prime Partners SA'nın şef yatırım yetkilisi Francois Savary, "Yatırımcılar küresel ekonomi konusunda kafalarını toparlayamıyor, ancak resesyon ve deflasyon riski artıyor," dedi ve "Değerlemelerin oldukça önemli ölçüde geri çekilmesi ve şirket karlarının çok kötü olmaması yeterli olmuyor, zira beklentiler düşük ve şimdilerde kimse önünü göremiyor. Bu korkutucu" şeklinde görüş bildirdi.

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500) geçen hafta yüzde 3.1 düşerken, Çin'den petrol fiyatlarına ve faizlere ilişkin geniş yelpazeye yayılan endişeler, stratejistleri S&P 500'e ilişkin tahminlerini aşağı çekmeye yöneltiyor. Avrupa'da, Sentix yatırımcı güven endeksi Şubat ayında bir yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi. Petrol, Suudi Arabistan'ın Venezuela ile haftasonu fiyatları desteklemek için yaptığı görüşmeden somut bir sonuç çıkmamasının ardından kazançlarını koruyamayarak düştü. Asya piyasalarının büyük bölümü bugün tatil nedeniyle kapalıydı.

(15:15'te güncellendi)