Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisse senetleri, ABD tarım dışı istihdam verisinin Fed'in olası bir faiz artırımını destekleyerek doların yen karşısında güçlenmesini ve Japonya ihracatçılarının kar görünümlerini desteklemesi ardından yükseldi.

Japonya Topix Endeksi, yüzde 1.7 düşmesinin ardından kayıplarını geri alarak, Tokyo'daki kapanışta yüzde 0.8 arttı ve 1,380.41 puan seviyesine geldi. Endeks, geçtiğimiz hafta Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda'nın 29 Ocak teşvik paketi açıklaması ardından gelen kazançlarını silerek, yüzde 4.4 düştü.Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.1 yükselerek 17,004.30 puan oldu. Ye, dolar karşısısında yüzde 0.5 düşerek 117.37 dolardan işlem gördü.

“Yen, yükselişe devam ederken zorlanacak çünkü BOJ negatif faiz uygulamasını benimsedi ve Kuroda daha falza hamle yapabileceği işaret ediyor” diyen Shinkin Asset Managament Co. fon yöneticisi Tomomi Yamashita, “yenin, dolar karşısında 116 ve 120 seviyeleri arasında işlem görmesini bekliyorum” şeklinde görüş bildirdi.

Cuma günü gelen tarım dışı istihdam verisi ABD'de Ocak ayında 151,000 iş artışı olduğunu işaret ederken, işsizlik oranı yüzde 4.9 ile yaklaşık sekiz yılın en düşük seviyesine inmişti. Ücretlerde ise bir önceki yılın aynı ayında göre yüzde 2.5 artış oldu.