Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in yabancı para cinsinden rezervlerinin son 4 yılın düşüğüne gerilemesi, mali genişleme ve yapısal reformlar yoluyla ekonomiyi güçlendirmek isteyen politika yapıcılar üzerinde baskı oluşturuyor.

Bir zamanlar sürekli artan bir stok olan Çin'in Döviz rezervleri Ocak'ta 99.5 milyar dolar geriledi. Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) yuanı destekleme çabalarına paralel olarak Çin'in döviz rezervleri 2015'ten bu yana düşmeye devam ediyor. Çin'den para çıkışının kaynakları hakkındaki tahminler farklılık gösterse de, döviz çıkışının büyük bir kısmı yabancı para cinsinden borç ödemelerinden oluştuğu düşünülüyor. HSBC Holdings Plc'den Frederic Neumann'a göre, "PBOC'nin yıkılmasını kesinlikle engellemesi gerektiği" daha büyük bir tehlike yurtiçi yatırımcıların fonlarının çıkışı olabilir.

Bloomberg Intelligence ekonomisti Tom Orlik, "Birbirini tetikleyen sermaye çıkışlarıyla ilgili en kötü korkular henüz geçmedi" dedi. Orlik, Pazar günü rezerv verisinin ardından yazdığı raporda, rezervlerdeki düşüşün kimi beklentilerin altında kaldığını belirtti. Orlik, "Hane halkı veya bireyler henüz yıllık 50,000 dolar olan döviz satın alımı kotalarını maksimum seviyede kullanmıyorlar." dedi.

Bu durum Çin'in ekonomik görünümüne yönelik güvenin sürdürebileceğine dair olumlu bir gelişme. Hisse senedi piyasalarında volatilite mevcutken ve tersanecilik gibi nisbeten eski sanayi kollarında düşüş yaşanırken, Çin ekonomisini hizmetler ve tüketim ağırlıklı bir yapıya çevirmeye çalışıyor. China International Capital Corp'a (CICC) göre, şirket birleşmeleri ve zarar eden birimlerin kapatılması yuan üzerindeki baskının azalmasını sağlayabilir.

CICC ekonomistleri geçtiğimiz ayki araştırma notunda, "Kapasite fazlasının elenmesi kısa vadede ekonomik büyümeyi etkileyebilir, ama bu gelişme kaynakların dağıtılmasını iyileştirebilir ve Çin ekonomisi ve renminbiye olan güveni güçlendirebilir." demişti.

Ekonomik büyümenin Çin Başkanı Xi Jinping tarafından belirlenen yüzde 6.5 hedefinin altına düşmemesi için, faiz indirimlerinin yuana zarar vermesi nedeniyle, maliye politikası para politikasından daha büyük bir öneme sahip.

Çin'de maliye konusunda önde gelen yetkililer bu ayın sonuna doğru Şanghay'da toplanacak.