Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Para yöneticileri petrol fiyatlarının nereye gittiği konusunda hemfikir olmayabilir, fakat pozisyon alma konusunda giderek artan bir istek duyuyorlar.

Petrol fiyatına ilişkin toplam pozisyonlar, ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun veriyi takip etmeye başladığı 2006 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Spekülatörlerin ABD göstergesi olan Batı Teksas petrolündeki (WTI) kısa uzun pozisyonlarının toplamı, 2 Şubat'ta sona eren haftada 497,280 vadeli ve opsiyon kontratına ulaştı.

WTI, geçtiğimiz üç hafat içerisinde her gün yüzde 1'in üzerinde değer kazandı. ABD ham petrol stokları 85 yılın zirversine ulaştı ve Venezüela, OPEC ve diğer petrol ihracatçısı ülkelere, petrol fiyatlarındaki düşüşü durdurmak için işbirliği çağrısında bulundu. Petrol fiyatlarındaki düşüş Royal Dutch Shell Plc'den Chevron Corp.'a kadar karları azaltırken, Exxon Mobil Corp. sondaj bütçesini 10 yılın düşük seviyesine indirdi.

New York merkezli enerji odaklı hedge fonu Again Capital LLC 'den John Kilduff, “Bu, iki taraftaki inançların bir yansıması. Dip seviyesinin görüldüğünü düşünenler ve henüz fiyatların düşecek yeri olduğunu düşünenler arasında bir savaşa tanık oluyoruz” dedi.