Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Yılmaz: Yılın son çeyreğinde büyüme yüzde 5.4'ü aşabilir" dedi.

Yılmaz, 2015 büyümesi yüzde 4 ve biraz üzerinde gerçekleşebilir" dedi. 

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Sanayi Üretim Endeksi'nin 2015 yılı Aralık ayında piyasa beklentilerinin üzerinde artış kaydettiğini belirterek, "Bu sonuç, 1 Kasım seçimleri sonrası azalan belirsizlik ortamının sanayi üretimimize olumlu yansıdığını göstermektedir" ifadesini kullandı.

Yılmaz, yazılı açıklamasında, 2015 yılı Aralık ayına ait sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi.

Aylık sanayi üretim endeksinin söz konusu dönemde piyasa beklentilerinin üzerinde, yüzde 4,4 artış kaydettiğine dikkati çeken Yılmaz, "Bu sonuç 1 Kasım seçimleri sonrası azalan belirsizlik ortamının sanayi üretimimize olumlu yansıdığını göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu.
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 arttığını anımsatan Yılmaz, aralık ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise bir önceki aya göre yüzde 0,8 yükseldiğine dikkati çekti.

Sanayi üretim endeksinin 2015 yılı son çeyreğinde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,4, imalat sanayi üretim endeksinin ise yüzde 8,1 arttığını belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
"OVP'de (2016-2018) 2015 yılı GSYH artış hızı yüzde 4, son çeyrek GSYH artış hızı ise yüzde 5,4 olarak tahmin edilmişti. Bu tahminde 2015 yılı dördüncü çeyrek sanayi katma değer artışı yüzde 6,4, yıllık sanayi katma değer artış hızı ise yüzde 3,4 olarak öngörülmüştü. TÜİK açıklaması sonrasında dördüncü çeyrek ortalama sanayi üretim artışı yüzde 7,4 olarak yılın diğer dönemlerinin çok üzerinde gerçekleşmiştir. Yıllık sanayi üretim artış hızı ise ortalama yüzde 3,2 olmuştur. Buna göre yılın son çeyreğinde GSYH büyümesi yüzde 5,4’ü aşabilir, 2015 yılı GSYH büyümesi yüzde 4 ve biraz üzerinde gerçekleşebilir."

"Ortalama kapasite kullanım oranı arttı"

Bakan Yılmaz, 2015'in dördüncü çeyreğinde ortalama kapasite kullanım oranının bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 puan artarak yüzde 75,7 olarak gerçekleştiğini belirterek, Reel Kesim Güven Endeksi'nin 2015 Ekim-Aralık ortalamasının da önceki çeyreğe göre yükseldiğini kaydetti.

Satın Alma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) 2015 Kasım'da 50,9, 2015 Aralık'ta da 52,2 olarak belirlendiğini ifade eden Yılmaz, yılın son çeyreğinde elektrik üretiminin yüzde 5,3, talebinin de yüzde 4,6 arttığını belirtti.

Beyaz eşya üretiminin dördüncü çeyrekte yüzde 12 yükseldiğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:
"Dördüncü çeyrekte otomotiv üretimi yüzde 14,7, otomotiv ihracatı yüzde 18,6 oranında artmıştır. Bu veriler dördüncü çeyrekte yurt içi üretim ve talep göstergelerinin sanayi ve hizmetler sektörlerinde canlanmayı ve yüzde 4 yıllık GSYH büyüme tahminini destekleyen boyuttadır. Aralık ayında ara malı üretimi yüzde 2,6, dayanıklı tüketim malı üretimi yüzde 6,6, dayanıksız tüketim malı üretimi yüzde 1, enerji üretimi yüzde 9,5, sermaye malı üretimi yüzde 7,2 oranında artmıştır. İmalat sanayiinde üretim Aralık ayında yıllık yüzde 4,3 oranında, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeks ise bir önceki aya göre 0,5 oranında artmıştır."