Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, yatırımcıların küresel büyüme endişelerinin güçlenmesiyle, Ekim 2014'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Londra saatiyle 12:23'te yüzde 2.4 düşerek 318.1 puan seviyesine geldi. Endeks, Haziran ayından bu yana görülen en uzun düşüş süreci olan ardı ardına altıncı gününe hazırlandı. Yunanistan ASE Endeksi Batı Avrupa piyasaları arasında kayıplara öncülük ederek, yüzde 7.2 düştü ve bankacılık sektörünün öncülüğünde 1990 yılından bu yana görülen en düşük kapanışına hazırlandı. Yunanistan'da bankacılık endeksi ise, bu yıl yüzde 58 düşüş kaydederek, rekor düşük seviyeye indi. Almanya DAX Endeksi, 30 sektörünün tamımının düşmesiyle yüzde 2.7 azaldı ve günün en fazla düşenleri arasında yer aldı.

Cenevre'de Prime Partners SA baş yatırım yetkilisi François Savary, “Yatırımcılar küresel ekonomiye ilişkin aklını toparlayamıyor ama resesyon ve deflasyon riski giderek artıyor. Algı çok kötü ve önümüzü pek göremiyoruz. Bu korku verici bir durum” dedi.

Küresel hisse senetleri, petrol fiyatları, karlar ve ABD ve Çin ekonomilerinin gücüne ilişkin yatırımcı endişelerinden kaynaklı volatil işlemlerle, geçtiğimiz hafta geri çekilmişti. Sentix yatırımcı güveni endeksi Şubat ayında bir yıldan uzun sürenin dip seviyesine inerken, Stoxx Europe 600 Endeksi, Nisan 2015 zirvesinin yüzde 20 altında, beklenen karların 13.9 katından işlem görüyor. Hisse senetlerindeki dalgalanmayı takip eden bir endeks, Avrupa hisse senetlerinin yaklaşık yüzde 13 değer kaybetmesiyle, bu yıl yüzde 48 yükseliş gösterdi.

Avrupa'nın önemli bankaları HSBC, BNP, ING, BBVA ve Santander'de günlük kayıplar yüzde 3.5'i aşmış durumda bulunuyor.

İtalya bankası Monte de Paschi hisselerinde kayıplar yüzde 7'yi aştı. Almanya bankası Commerzbank hisseleri yüzde 6 düştü. Fransa bankası BNP Paribas hisse senetleri ise yüzde 4.4 değer kaybetti. Yunanistan bankaları Eurobank'ta kayıplar günlük yüzde 27 olurken, Alpha Bank'ta yüzde 13.2 oldu.