Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, küresel ekonominin durumuna ilişkin artan endişelerin hisse senedi piyasalarına satış getirmesi ve güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelik talebi artırması sonucu yükselişini sekizinci güne taşıdı ve Haziran ayından bu yana ilk kez 1,200 dolar seviyesini gördü. Bu yükseliş sonucu altın üreticilerinin hisse senetleri değer kazandı.

Spot altıb yüzde 0.4 yükselişle ons başına 1,194.42 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 10:26'da 1,192.81 dolar seviyesine geldi. Metal, Pazartesi günü 1,200.97 dolara kadar çıkarak 22 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü ve yükselişin bugün de sürmesi durumunda, 2011 yılından bu yana en uzun günlük çıkış serisini gerçekleştirmiş olacak.

Altın bu yıl, küresel ekonominin hızını kaybetmekte olduğuna ilişkin endişeleri artması ve buna bağlı olarak hisse senetlerinde düşüş meydana gelmesi ve yatırımcıların Fed'in faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerinin zayıflaması sonucu yüzde 12 değer kazandı. Asya'da hisse senetleri, Pazartesi günü ABD ve Avrupa hisse senetlerinde görülen düşüşü takip ederek Salı günü aşağı yönde hareket etti ve Deustche Bank AG son dört yılda, yatırımcıları borçlarını ödeyebilmek için elinde yeterli nakiti bulunduğu konusunda yatırımcıları ikna etmek zorunda kalan ilk büyük banka oldu.

Melbourne'de National Australia Bank Ltd. ekonomisti Vyanne Lai, "Yatırımcıların güçlenen riskten kaçma eğilimi ile tetiklenen ve artıp yayılan küresel finansal belirsizlik, hisse senetlerinde satış dalgası getirdi," dedi ve bu durumun, aralarında altının da olduğu gübenli liman niteliğindeki varlıklara talebi güçlendirdiğini belirtti.

Avustralya'da Borsaya kote üreticileri içeren endeks yüzde 7.9 kadar yükselerek Mayıs 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Avustralya'nın en büyük altın üreticisi Newcrest Mining Ltd. Sydney'deki işlemlerde yüzde 8.4 kadar sıçradı ve 2016 yılında yüzde 28 yükseldi. Perth merkezli Northern Star Resources Ltd. Salı günü yüzde 8.6 prim yaptı.

Finansal Seçenekler

Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank, hisse fiyatındaki sert düşüşle birlikte, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bu yıl ve 2017'de en riskli tahvillerinin kuponlarını ödemek için elinde fazlasıyla parası olduğunu kaydetti. Diğer huzursuzluk yaratan gelişme ise, finansal seçeneklerinin daralmakta olduğu endişelerine bağlı olaraki ABD'li doğalgaz sondaj şirketi Chesapeake Energy Corp.'un hisselerinde görülen sert düşüştü.

Çin'deki ivme kaybını da içeren küresel yavaşlama, ABD'de büyümenin Fed politika yapıcılarını yeniden faiz artırımına gitmek için beklemeye yöneltecek denli soğuyacağı spekülasyonunun güçlenmesine neden oldu. Fed'in faiz artırımını geciktireceğine ilişkin beklentiler doların düşmesini sağladı ve üç senelik kaybın ardından altının alternatif yatırım olarak cazibesini artırdı.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 15 ündür art arda yükseldi ve Eylül 2012'den bu yana en uzun çıkış dönemini gerçekleştirdi. Varlıklar geçen hafta yüzde 2.6 yükselerek 1,555.4 tona çıktı ve Mayıs 2010'dan bu yana en büyük haftalık yükselişini yaptı.

ABD'de borsada işlem gören altın üreticileri arasında, Newmont Mining Corp. Pazartesi günü yüzde 3.2 değer kazandı ve yükselişini dördüncü güne taşıdı.

New York'ta Jefferies LLC analisti Christopher LaFemina, "Newmont'un kazançları iyi durumda olmasından kaynaklanıyor ve hisse,  altın fiyatlarından gelen kuyruk rüzgarını da alıyor," dedi ve "Newmont bana göreceli olarak ucuz, altından bağımsız nakit akışına sahip, göreceli olarak düşük faaliyet maliyeti olan ve iyi, güçlü bir bilançosu bulunan bir şirket gibi görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.