Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, bir haftadan az bir sürede iinci kez varil başına 30 doların altında kapandıktan sonra yeniden bu seviyenin üzerine çıktı ve üç gün süren düşüşünü durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 3.9düştükten sonra yüzde 2.1 kadar yükseldi. ABD'de Çarşamba günü Enerji Enformasyon İdaresi'nin açıklayacağı haftalık petrol stokları verisinin, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre 3.2 milyon varil artış göstermesi bekleniyor. IHS Inc.'nin analizine göre, Kuzey Amerikalı petrol ve doğalgaz sondaj şirketleri, petrol 40 doların üzerine çıksa bile, harcamalarını dengeleyebilmek için sermaye bütçelerinden yüzde 30 ilave kısıntı yapmak zorunda kalacak.

Petrol, bugünkü yükselişe karşın, uluslararası yaptırımların kalkmasının ardından İran'ın ihracatını artırmaya hazırlanması ve ABD'de petrol stoklarındaki artışın sürmesinin küresel arz fazlasının kötüleşeceği endişelerini güçlendirmesinin ardından halen bu yıl yüzde 19 aşağıda. ABD'De sondakj şirketleri geçen hafta, stokların 500 milyon varile çıkarak 1930'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşması ile birlikte, Nisan ayından bu yana en fazla sayıda petrol kuyusunda üretimi askıya aldı.

Sydney'de Ayers Alliance Securities şef yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "30 dolar civarındaki petrol fiyatı piyasa için sınır gibi görünüyor," dedi ve "Ne zaman bu seviyenin altına düşse, güçlü bir sıçrama görüyoruz. Batı Teksas petrolü bir süre 28 dolar ile 33 dolar arasında kalacak" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 61 sent yükselerek varil başına 30.30 dolara kadar çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 12:01'de 30.08 dolara geldi. Fiyatlar Pazartesi günü 1.20 dolar düşerek 29.69'a geriledi ve 2 Şubat'tan bu yana ilk kez 30 doların altında kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 36 altındaydı. Fiyatlar son bir yılda yüzde 30 düştü.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 52 sent ya da yüzde 1.6 yükselerek varil başına 33.40 dolara ulaştı. Kontrat Pazartesi günü 1.18 dolar düşerek 32.88 dolardan kapandı. Avrupa göstergesi Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 1.14 dolar primli işlem gördü.