Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:15'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri düşüşünü yedinci güne taşırken ve Ekim 2014'ten bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleştirmeye hazırlanırken, ABD endeks vadeli kontratları düşüşün daha da sürebileceğini işaret etti. Finans piyasalarındaki volatiliteyi ölçen endeksler ise yükseldi. Yen, yatırımcıların güvenli liman aramaları ile birlikte, bir yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı ve İsviçre frankı ralli yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Pazarresi günü 2014'ten bu yana en düşük seviyesinde kapandıktan sonra, madencilik ve bankacılık sektörü hisselerindeki düşüşlerin öncülüğünde geriledi. Japonya'da hisse senetleri Ağustos ayından bu yana en hızlı düşüşünü gösterdi ve 10 yıl vadeli Japonya tahvillerinin faizi, kredi risk ölçümlerinin yükselmesi ile birlikte ilk kez negatife geriledi. Deutsche Bank AG hisse senetleri, Pazartesi günü riskli tahvillerinin kupon ödemelerini gerçekleştirecek kadar paralarının olduğunu açıklamasına larış daha da düştü. Ham petrol New York'ta son dört günde ilk kez yükseldi.

Yatırımcılar, Bank of America Merrill Lynch'in tüm varlık sınıflarındaki fiyat dalgalanmalarını izleyen endeksinin son dört yılın en yüksek seviyesine çıkması ve şirket tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyetlerinin (CDS) tüm dünyada artmasının ardından güvenli liman niteliğindeki varlıklara yöneldiler. Japonya Maliye Bakanı Taro Aso'nun kurları dikkatle izlediklerini kaydetmeleri ve Avrupa Merkez Bankası İcra Kurulu üyesi Benoit Coeure'nin ilave teşviğin mümkün olduğunu kaydetmesi ile birlikte, politika yapıcılar piyasaları yatıştırmak için çabalarını artırdı.

Eppstein, Almanya'da MPPM EK işlem müdürü Guillermo Hernandez Sampere, "Volatilite çok yüksek seviyelere çıkıyor," dedi ve "Yatırımcıların,nakitlerini artırma ve alım fırsatları gördüklerinde dikkatli olmaları gerek. Teknik bir ralli yeniden satış getirebilir, sakin sulara yakın zamanda dönemeyeceğiz" şeklinde görüş bildirdi.

Çin, Hong Kong, Güney Kore, Malezya, Singapur ve Tayvan'da piyasalar bugün de Yeni Yıl tatili nedeniyle kapalı.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati işe 12:24'te yüzde 1.5 aşağıdaydı. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.8 geriledi.

(15:15'te güncellendi)