Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisse senetleri, küresel hisse senedi satış dalgasının etkisiyle yenin dolar karşısında bir yıldan uzun bir sürenin zirvesine yükselmesinin ardından sert düştü.

Japonya Topix Endeksi, Tokyo saatiyle 12:46'da yüzde 5.3 düşerek 1,307.54 puan seviyesine geldi ve 33 sektörünün tamamının düşmesiyle Ağustos ayından bu yana görülen en sert kaybına hazırlandı. Nikkei 225 Endeksi, yüzde 5.2 düşerek 16,121.21 puan oldu. Yen, dolar karşısında yüzde 1.2 yükselerek, Kasım 2014'ten bu yana en yüksek olan 114.46 seviyesine geldi. ABD ve Avrupa hisseleri de yavaşlayan küresel ekonomiye ilişkin endişelerin etkisiyle değer kaybetti.

Tokyo'da “Merkez bankalarının gücüne ilişkin beklentilerde bir balon var. Şimdi ise o balonun patladığını görüyoruz” diyen Daiwa SB I nvestments Ltd. baş stratejisti Soichiro Monji, “Yatırımcılar, merkez bankalarının artık piyasaları kontrol edemediği gerçeğini fiyatlıyorlar. Bu durum, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) son teşvik paketinin ardından iyice belirginleşti. Şimdi benzer görüş, Avrupa Merkez Bankası (AMB) için güçleniyor” şeklinde görüş bildirdi.

Japonya parası, merkez bankaları arasındaki politika ayrışmasına karşın dolar karşısında güçlendi.Yavaşlayan küresel büyüme, bu yıl gerçekleştirilecek en az bir Fed faiz artırımına ilişkin trader beklentilerini 2015 sonundaki yüzde 93'ten bu yıl yüzde 30'a indirdi.