Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya gösterge 10 yıllık tahvil faizi ilk defa sıfırın altına inerek, küresel finansal kargaşanın etkisi ve Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) sıfırın altında faiz politikasını benimsemesinin tahvil talebini tetiklemesiyle, G7 ülkeleri için beklenmedik bir seviye görülmüş oldu.

BOJ'un 29 Ocak'ta eksi yüzde 0.1 faizi tanıtması öncesi, 10 yıllık tahvil faizi yüzde 0.22 seviyesinden düşmüştü. Tokyo saatiyle 15:05'te 7 ½ baz puan düşerek, rekor seviye olan eksi yüzde 0.035'e indi.

Japonya hazine tahvilleri de, diğer ülke tahvilleri gibi yükseliş gösteriyor. Küresel hisse senetleri, Çin'e ilişkin büyüme endişelerinin etkisiyle bu yıl yüzde 10 değer kaybetti. Petrol fiyatlarındaki düşüşün politika yapıcıların enflasyonu canlandırma konusundaki çabalarını azaltması kayıplarda etkili oldu. Bloomberg Küresel Ülke Tahvilleri Endeksi'ndeki tahvillerin yaklaşık yüzde 29'u, Pazartesi günü New York saatiyle 17:00'de sıfırın altında faizi işaret etti.

Tokyo'da UBS Group AG stratejisti Yusuke Ikawa, “10 yıllık tahvillerin faizlerinin sıfırın altına inmesi an meselesiydi. Bu nedenle sürpriz olmadı” dedi.

Beş yıllık tahvil faizi 7 baz puan düşerek eksi yüzde 0.25 seviyesine gelirken, iki yıllık tahvil faizleri 5 baz puan gerileyerek eksi yüzde 0.245 oldu. Her iki faiz de rekor düşük seviyeye indi.