Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman analistleri Salı günü yayınlanan raporda, "Ekonomi ekibimiz Fed'in bu takvim yılında 3 kere ve her seferinde 25 baz puan faiz artıracağını ve faizin yüzde 1.3'e ulaşacağını tahmin ediyor." dedi. Raporda, altının onsunun 2016 yıl sonunda 1,000 dolar seviyesinde işlem göreceği tahmin edildi.

Altın, 2016'nın ilk haftalarında yükselerek Haziran'dan bu yana en yüksek noktaya ulaştı. Hisse senedi piyasalarının gerilemesi ve küresel ekonomiyle ilgili kaygıların artmasıyla güvenli liman arayışı artarken Pazartesi itibariyle altının onsu 1,200 dolara ulaştı. Goldman raporuna göre, ABD ekonomisi bu yıl herşeye rağmen trendin üzerinde büyüyecek ve bu da enflasyon beklentilerini yükseltecek. Altın, diğer varlıklar gibi (örneğin tahvil gibi) faiz ödemediği için faizlerin yükselmesi altına olan talebi düşürüyor.

Goldman analistleri, büyümenin hızlanması ve tüketici fiyatlarının yükseleceğine dair beklentilerin, "ABD'de reel faiz oranının artmasına neden olmasının beklendiğini" belirtti. Raporda, "bu gelişmelerle altın fiyatı yıl sonunda 1,000 doların altına gerileyecek" denildi.

Altın vadelileri Pazartesi günü, yani Goldman raporunun açıklandığı gün, New York'taki Comex işlemlerinde 1,201.40 dolara kadar yükseldi. Altın fiyatının Pazartesi ulaştığı seviye 19 Haziran'dan bu yana en yüksek nokta oldu. En aktif vadeli sözleşme TSİ 09:50'da yüzde 0.8 aşağıda 1,188.70 dolardan işlem gördü. Bu sözleşme yıl başından bu yana yüzde 12 yukarıda yükseldi.