Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya'nın söylem ve eylemlerinin had safhaya çıktığını belirterek, bu durumun yeni pazar arayışlarını beraberinde getirdiğini ifade etti.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkmenistan'da bulunan Bakan Elitaş, Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçiliğinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Elitaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a eşlik ettiği Şili, Peru ve Ekvador ziyaretlerine ilişkin bir soru üzerine, ticari ilişkilerin gelişmesi açısından bu tür gezilerin önemli olduğunu söyledi.

Özellikle müteahhitlik alanında Türk firmalarının ortaya koyduğu eserlerin çok kaliteli olduğunu dile getiren Elitaş, "Mart sonunda nisan başında Güney Amerika'ya bir çıkarma yapacağız. Birkaç yıl içinde düşündükleri, 20 milyar, 50 milyar dolarlık yatırımlar var" diye konuştu.

Elitaş, Sahra Altı Afrika ülkelerinin de müteahhitlik alanında yatırımlar beklediklerini belirterek, inşaat yapılırken ihtiyaç duyulan malzemenin Türkiye'den sağlanmasının da ihracata önemli katkı sağladığını ifade etti.

"Bu yıl hedefimiz 155,5 milyar dolar ihracat"

İhracatta yeni pazarlar bulunması gerektiğini dile getiren Mustafa Elitaş, petrol fiyatlarının düşüşüyle girdi maliyetlerinin de düşmesinin miktar bazında artan ihracatı tutar bazında düşürdüğüne dikkati çekti.

Miktar bazında ihracatı daha da artırıp tutar bazında ihracatı da aynı şekilde yükseltmeyi amaçladıklarını belirten Elitaş, "2014 ve 2015'ten daha büyük bir performans ortaya çıkarmamız gerekiyor. 2014'te 157,6 milyar dolarlık ihracatımız vardı. 2015'te miktar bazında artırmamıza rağmen 143,9 milyar dolarlık ihracatımız oldu. 2016 yılı hedefimiz 155,5 milyar dolarlık bir ihracat elde edebilmek. Demek ki fiyatlar sabit kaldığı takdirde miktar cinsinden ihracatı en az yüzde 15 artırmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Elitaş, ihracat konusunda iş adamlarına güvendiklerinin altını çizerek, iş adamlarının önündeki engelleri kaldırıp, yollarını açmak istediklerini söyledi.

"Rusya krizi yeni pazar arayışı ihtiyacını getirdi"

Rusya ile yaşanan krizin yeni ihracat pazarları aranmasına ne derecede etkide bulunduğuna dair bir soru üzerine de Elitaş, Türkiye'nin, ihracatını 2014 yılında zirveye ulaştırdığını ifade etti. Elitaş, bu anlamda ihracatı yeni bir noktaya getirebilmek adına yeni bir açılıma ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Elitaş, Türkiye'nin ihracat konusunda katma değeri yüksek mallara yönelmesinin önemine işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Rusya krizi aslında bize farklı bir bakış açısını ortaya çıkarmamızı zaruret haline getirdi. Rusya bizim ihracat rakamlarımız içinde önemli bir rakam değil. 2015 yılındaki ihracatımız 3,5 milyar dolar. Bizim ihracatımızın yüzde 2-2,5 civarında bir rakam ama komşu bir ülke. Komşu ülkelere yapılacak ihracat tabii ki ehemmiyetli. Rusya'nın son uçak krizi ile ortaya çıkardığı söylemler ve o söylemler çerçevesinde eylemin had safhaya çıkması artık yeni pazar arayışları içerisinde olma ihtiyacını getirdi."

Üretilen malların daha iyi hale getirilmesi gerektiğini dile getiren Elitaş, bunun da kalite, marka ve tasarımla ortaya çıkacağını kaydetti.

Markalaşmak isteyen firmalara destek vermeleri gerektiğinin altını çizen Elitaş, "Cebimizde taşıdığımız telefonlardan bir tanesinin marka değeri Türkiye'nin bir yıllık ihracatı kadar. Bizim buna ulaşabilmenin yollarını bulmamız lazım. Bu nasıl olacak? Tasarımla, kaliteyle olacak" diye konuştu.