Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri ve para birimleri dünya çapındaki satışların küresel ekonomi ile ilgilil kaygıları yeniden canlandırmasıyla düştü.

Hindistan S&P BSE Endeksi iki haftadan daha uzun bir sürenin en düşüğüne yöneldi ve Jakarta Birleşik Endeksi, bir çok Asya Borsası yeni yıl tatili nedeniyle kapalı olduğu bugün altı ayın en yükseğinden geri çekildi. Hindistan'da Infosys Ltd., bilgi teknolojileri hisselerinin düşüşe öncülük etmesiyle birlikte, gösterge endekste en büyük düşüş gösteren hisse oldu. Gelişen ülke paralarını içeren gösterge Hindistan rupisinin öncülüğüyle düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Çin'in ekonomik yavaşlamayı yenme konusundaki yeterliliğiyle ilgili soru işaretleri ve petrolün dengesiz satışlarla 2016'ya zorlu bir şekilde başlaması ve Japonya devlet tahvili getirisinin ilk defa sıfır seviyesinde kalması yatırımcıları yeni güvenli limanlar aramaya yönlendiriyor.

Sydney'de Commonwealth Bank of Australia'dan Alias Haddad, "Küresel ekonomik hareketlilikle ilgili endişeler küresel hisse satışlarına öncülük etti ve küresel tahvil faizlerinin yeni dönemsel düşük seviyelere inmesine oldu. Yüksek piyasa tansiyonu, cari işlemler açığı olan Asya ülkelerinin para birimleri için destekleyici bir durum değil" dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Hong Kong saati ile 13:30'da yüzde 0.5 geri çekilerek 730.31 seviyesine geldi.

Gelişen ülkeler para birimleri yüzde 0.2 düştü ve Perşembe günü gördüğü bir ayın zirvesinden yüzde 0.9 geri çekildi. Hindistan rupisi yüzde 0.4 zayıfladı ve Asya'nın en kötü performansını göstererek bu yıl yüzde 3 düştü.