Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, petrolde küresel çapta arz fazlası yılın ilk yarısında, ilk hesaplanan rakama göre daha fazla olacak ve bu durumda fiyatların daha fazla düşme riski var. IEA, İran ve Irak gibi OPEC üyeleri arzı artırırken talepteki büyümenin yavaşlamasını bekliyor.

IEA'ya göre, ilk çeyrekte arz talebe göre günde ortalama 1.75 milyon varil fazla gerçekleşebilir. IEA geçtiğimiz ay yaptığı tahminde arz fazlasının günde ortalama 1.5 milyon varil olmasını beklediğini ancak OPEC'in arzı artırması durumunda açığın artabileceğini açıklamıştı. İran, Ocak'ta uluslararası yaptırımların kaldırılmasıyla üretimi artırmıştı, Irak'ın üretim hacmi rekor seviyeye ulaşmıştı ve Suudi Arabistan da üretimini artırmıştı. IEA, küresel petrol talebi için beklentilerini düşürdü.

Paris merkezli olan ve 29 ülkeye danışmanlık veren IEA, "Piyasalar halihazırda petrole boğulmuşken, kısa vadede petrol fiyatlarının ciddi biçimde artacağına inanmak oldukça güç. Bu şartlarda kısa vadeli aşağı yönlü risk arttı." dedi.