Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerine 10 yeni pay daha ekleyerek pay senedi sayısını 2 kat artıracak.

Borsa İstanbul tarafından yapılan açıklamaya göre, Borsa İstanbul VİOP, yatırımcıların talebi üzerine 10 adet yeni paya dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerini 11 Şubat 2016 itibarıyla işleme açıyor.

11 Şubat'ta yeni dayanak varlıkların işleme açılmasıyla birlikte VİOP'daki 20 pay senedinin, BIST 30 endeksini oluşturan pay senetlerinin toplam spot piyasadaki işlem hacmine oranı yüzde 93'e çıkacak. Böylece mevcutta dayanak varlık olan 10 pay senedi üzerine, 10 yeni pay senedinin eklenmesiyle, toplamda BIST 30 endeksini oluşturan 30 pay senedinin 20’sinin üzerine vadeli işlem ve opsiyon sözleşmesi yazılmış olacak.

İşlem hacminin pay vadelide yüzde 57'sinin, pay opsiyonda ise yüzde 55'inin kurumsal yatırımcılar tarafından yapıldığı VİOP'ta, yeni dayanak varlıkların işleme açılmasıyla merkezi karşı taraf güvencesiyle, etkin risk yönetimi ve yatırım çeşitlendirilmesi sağlanacak.

Dayanak varlık olacak yeni pay senetleri ise şöyle:

Arçelik AŞ (ARCLK), Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ (EKGYO), Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ (KRDMD), Koç Holding AŞ (KCHOL), Pegasus Hava Taşımacılığı AŞ (PGSUS), Petkim Petrokimya Holding AŞ (PETKM), Tofaş Türk Otomobil Fabrikası AŞ (TOASO), Türk Telekomünikasyon AŞ (TTKOM), Türkiye Halk Bankası AŞ (HALKB) ve Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları AŞ (SISE)."

Geçen yıl işlem hacmi yüzde bin 198 artarak rekora (1,8 milyar liraya) ulaşan pay vadeli işlem sözleşmelerin, yeni dayanak varlıklarının işleme açılmasıyla birlikte, 2016'da daha yüksek değerlere ulaşması bekleniyor. 2015 yılında pay vadeli işlem sözleşmelerinde toplam 2,7 milyon sözleşme el değiştirirken açık pozisyon sayısı 225 bin sözleşme ile rekor kırdı. Aynı dönemde pay opsiyon sözleşmeleri toplam işlem hacmi ise yüzde 723 artarak rekor 527 milyon liraya, açık pozisyon değeri ise 102 milyon liraya ulaştı.

Öte yandan, mevcut durumda VİOP'ta yer alan 10 pay senedi şöyle:

"Akbank (AKBNK), Ereğli Demir Çelik (EREGL), Garanti Bankası (GARAN), İş Bankası (ISCTR), Sabancı Holding (SAHOL), Turkcell (TCELL), Türk Hava Yolları (THYAO), Tüpraş (TUPRS), Vakıfbank (VAKBN) ve Yapı Kredi (YKBNK)."