Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, küresel büyümeyle ilgili kaygıların biteceğine dair bir işaret görülmemesinin küresel hisse senedi piyasalarında meydana getirdiği satış dalgasından dolayı, düşüşünü yedinci güne taşıdı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, erken saatlerde yüzde 0.7'ye kadar genişlettiği kayıplarını daralttı ve Londra'da saat 8.22'de yüzde 0.2 düşerek 313.59 seviyesine indi. Küresel hisse senetleri, volatil ortamda, yatırımcıların petrol fiyatları, şirket kârları ve ABD ile Çin ekonomisine ilişkin kaygıları ile yıprandı. Endeksteki hisse senetlerinin toplam değeri, tahmini kar toplamının 13.8 katı düzeyde ve 2015 Nisan'da yaşadığı zirvesinin yüzde 21 altında.

Bankaları kapsayan endeksi, İtalyan bankaları Banka Popolare di Milane Scarl ve UniCredit Spa'nın kayıplarıyla 2012'den bu yana en düşük seviyesinde.

Deutsche Bank AG yüzde 5.4'e kadar tırmanan kazançlarını azaltmasına rağmen yatırımcılarına borçlarını ödeyebilecek yeterli nakte sahip olduğunu açıklamasının ardından yüzde 0.6 artışla işlem gördü. Almanya bankası, dün CreditSight Inc'deki analistlerin gelecek yıl en yüksek riskli tahvil kuponlarının ödemesi ile faaliyet sonuçlarının umutsuzluk verici ya da yasal masrafların beklenenden daha yüksek olacağına dair açıklamalarının ardından  yüzde 9.5 düştü.

Stoxx 600, Yunanistan'ın ASE Endeksi'nin 1990'dan bu yana en düşüğüne gelmesiyle Pazartesi günü yaklaşık 16 ayın en düşüğüne indi. Hisse senetlerindeki dalgalanmaları ölçen gösterge bu yıl yüzde 51 sıçrarken Avrupa hisseleri yüzde 14 düşüş yaşadı.

İsveç'in en büyük mortgage bankası Swedbank AB, CEO'sunun 7 yılın ardından görevinden ayrılmasıyla yüzde 4.2 düştü.

Vestas Wind System A/S, 2016'da rekor satış beklentisi ve temettü artırmasının ardından yüzde 4 değer kazandı. Svenska Handelsbanken AB, dördüncü çeyrek kârında yüzde 35 artış gerçekleştiğini açıklamasının ardından yüzde 1.9 yükseldi.