Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, ABD'de petrol stok verisi açıklanmadan önce, dört günlük düşüşün ardından, yaklaşık üç haftanın en düşük kapanışını gerçekleştirdikten sonra değer kazandı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki dört seansta yüzde 13 ile Kasım 2014'ten bu yana en büyük dört günlük düşüşünü gerçekleştirdikten sonra, yüzde 2.2 kadar yükseldi. Bugün açıklanacak olan ABD resmi petrol stok verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, 2.85 milyon varil artış göstermesi bekleniyor. Fiyat dalgalanmalarına ilişkin beklentileri ölçen CBOE Ham Petrol Volatilite Endeksi Salı günü 2009'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Petrol bu yıl, uluslararası yaptırımların kalkmasının ardından İran'ın petrol ihracatını artırmaya hazırlanması ve ABD^de petrols toklarının yükselmeye devam etmesinin küresel arz fazlasına ilişkin endişeleri artırmasının etkisi ile yaklaşık yüzde 23 düştü. Petrol arama şirketi Anadarko Petroleum Corp. temettüsünü azaltarak, elindeki nakiti korumaya çalışmak amacıyla yatırımcılara ödemeleri ve harcamalarını kısan petrol şirketlerine katıldı.

BlackRock Inc. küresel şef yatırım stratejisti Russ Koesterich, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Nihayetinde piyasayı dengeye getirecek arz tarafında bazı ılımlılaşma işaretleri görmeye başlıyoruz," dedi ve "Arz ve talebi dengeye getirecek bir unsur olan ABD üretiminde daha önce keskin bir düşüş görmedik. Bu önemli bir eksiklik" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 62 sent yükselerek varil başına 28.56 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 11:35'te 28.49 dolara geldi. Kontrat Salı günü 1.75 dolar düşerek 27.94 dolardan kapanmıştı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 7 altındaydı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 2.5 kadar yükselerek varil başına 31.09 dolara çıktı. Kontrat Salı günü yüzde 7.8 ile 1 Eylül'den bu yana en sert düşüşünü göstererek 30.32 dolardan kapandı. Avrupa göstergesi Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 66 sent pimle işlem gördü.