Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Aralık'tan bu yana çok şey değişti: Küresel finansal piyasalardaki kargaşa nedeniyle Fed'in karşısında ekonominin görünümüne dair yeni belirsizlikler var ve bir çok yatırımcı yeni faiz artırımlarının şimdilik askıda olduğunu varsayıyor. Fed'in planlarına ilişkin rehber olması açısından Yellen'in görüşleri dikkatlice incelenecek. Yellen, TSİ 17:00'da kongrenin karşısına çıkacak. Yellen, Perşembe günü de Senato'da Bankacılık Komitesi'nde konuşacak.

Wall Street Journal'ın Yellen'in konuşmalarında dikkat edilmesi gereken konuları derlediği haberine göz atıyoruz.

1 Piyasalar
Piyasalarda son dönemde yaşanan volatilite reel ekonomi üzerinde çok az etkisi olan geçici bir durum olabilir. Ancak, yine de bu durum daha büyük problemlere işaret ediyor (hatta neden oluyor) olabilir. Bazı ekonomistler, finansal ve diğer göstergelere dayanarak, resesyon riskinin arttığı yönünde uyarıda bulunuyor. Fed son politika açıklamasında, ABD'nin "küresel ekonomik ve finansal gelişmelerin" bir sonucu olarak tehlike altında olup olmadığını değerlendirmek için bekle ve gör konumunda bulunduğunun sinyalini vermişti. Eğer Yellen açılış konuşmasında piyasalarda olup bitenden rahatsızlık duyup duymadığı hakkında konuşmazsa, oturumun devamında bu konuyla ilgili bir soru gelebilir.

2 Faiz artırımı devam edecek mi?
Aralık'ta, Fed politika yapıcıları 2016'da 4 faiz artırımı olacağını tahmin ediyordu. Mevcut durumda bu tahmin biraz iyimser gözüküyor. Vadeli piyasalar Fed'in 15-16 Mart'taki toplantısından bir faiz artırımı çıkma olasılığını oldukça düşük görüyor. Fed'i zor bir karar bekliyor. Fed kararının, narin ekonomik veriler ve finansal piyasalardaki volatilite ile güçlü seyreden iş gücü piyasası ve ücretlerdeki iyileşme belirtileri arasında bir denge kurması gerekiyor. Önümüzdeki haftalarda bir çok gelişme yaşanabilir ve Yellen, Fed yetkililerinin kademeli faiz artırımı beklediğine dair öngörüyü yineleyerek önündeki seçenekleri korumaya yeğleyebilir.

3 Enflasyon
Fed, uzun süredir takip ettiği fiyatlar genel düzeyinde yıllık yüzde 2 artış hedefi doğrultusunda, enflasyon cephesinde karışık sinyaller alıyor. Enflasyon beklentilerine dair bazı göstergeler zayıflıyor ve petrol fiyatları da düşmeye devam etti ve bu gelişmeler de fiyatlara aşağı yönlü etki edecek. Ancak, gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen ve enflasyon baskısını gösterebilen çekirdek enflasyon göstergeleri sabit seyrediyor ya da yükseliyor. Enflasyon görünümü Fed'in faiz kararı için kritik öneme sahip, dolayısıyla Yellen'in bu konuda değineceği (ya da değinmeyeceği) veriler önemli olacak.

4 Mevzuat
Yellen Kongre'de ekonomi ve para politikası hakkında konuşmak üzere bulunacak, ancak Fed'in düzenleme ve denetleme sorumluluklarına dair sorularla da karşılaşabilir. Yellen, Kasım'da bu konulara ilişkin sorularla karşılaşmıştı, dolayısıyla senatörler Perşembe günü bu konudaki sorularını devam ettirebilir. Gündeme gelmesi muhtemel konular bankaların olası kriz durumunda nasıl fon toplayacağına ve benzer acil durum hareket planlarına ilişkin belgeler ve bankaların bu yıl gireceği "stres testi" olabilir. Fed'in acil durumda kredi verme yetkilerine getirilen yeni limitler de gündeme gelebilir.

5 Para Politikası Raporu
Çarşamba gününün ana konusu Fed Başkanı Yellen'in ifadesi ve sorulara verdiği yanıtlar olacak. Ancak, Yellen'in Kongre'ye sunduğu belge olan, Fed'in 6 aylık Para Politikası Raporu'nu da gözden kaçırmamak gerekir. Fed yetkililerinin aklındaki konular hakkında bilgiler genelde bu belgede yer alıyor. Temmuz'da bu raporda yer alan konular; işgücü piyasasındaki mevcut boşluklar, tahvil piyasasındaki likidite ve finansal sistemin istikrarı olmuştu.