Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen'in ABD Kongresi'nde yapacağı konuşmanın metni yayınlandı. Metine göre Yellen ABD ekonomisinin görünümüne dair biraz daha temkinli olsa da kademeli faiz artışı beklentisini değiştirmedi. 

Açıklamada ABD dışındaki ekonomik gelişmelerin ABD'nin büyümesi için risk oluşturduğu vurgulanırken "ekonominin sadece aşamalı faiz artışına izin vereceğini düşünüyoruz" ifadesi yer aldı.

Metinde istihdam ve ücretlerdeki artışın gelir ve harcamaları destekleyeceği belirtilirken "enflasyonun orta vadede %2'ye yükselmesini bekliyoruz" dendi. Yellen doların güçlenmesi ve yurt dışında büyümenin baskı altında kalmasının net ihracatı baskı altında bıraktığını belirtti. 

"Finansal koşullar büyümeyi daha az destekleyici"

Metinde "ABD'deki finansal koşullar büyümeyi daha az destekleyici hale geldi. Bu gelişmeler kalıcı olursa ekonomik ve aktivite ve istihdam piyasasının görünümde olumsuz etki yapabilir" ifadesine yer verildi.

Küresel risklere de dikkat çekilen metinde Çin vurgusu yapılarak "Çin'de son göstergeler kesin bir yavaşlamaya işaret etmiyor. Yuan'ın düşüşü Çin'in Döviz politikasının görünümünü belirsizleştiriyor...Küresel ekonomik büyümenin zamanla yükselmesini bekliyoruz" dendi.

Yellen Mart ayında faiz artışı için kapıyı açık bıraktı ancak sıkılaşmaya dair açıkça bir vurguda bulunmadı. Metinde "Para politikası hiçbir suretle önceden belirlenmiyor" ifadesine yer verildi. Yellen 2016'da 4 faiz artışı olabileceğine dair Aralık tahminlerine ilişkin ise yorumda bulunmadı. 

Daha sonra soruları yanıtlayan Yellen negatif faiz üzerine gelen bir soruya bu konuyu tam anlamıyla araştırmadıklarını ve bu uygulama için öncelikle yasal prosedürlerin gözden geçirilmesi gerektiği yanıtını verdi. Yellen "Fed'in tekrar faizleri indirme noktasına geleceğini düşünmüyorum" diye konuştu.

Bugünkü açıklamalarla Yellen, "petrolde ve hisse senetlerindeki sert düşüşün geçici bir volatiliteden mi, küresel ekonomik göstergelerden mi kaynaklandığını bilmek için erken" diyen Fed'in 2 numaralı ismi Stanley Fischer ve diğer Fed yetkililerine katıldı.

ABD Merkez Bankası yaklaşık 10 yıl aradan sonra ilk kez Aralık ayında faiz artırmıştı. Çin ve petrol kaynaklı endişelerin gün yüzüne çıktığı bu dönemde Fed'in bir sonraki adımının ne zaman olacağı ise piyasaların merak konusu. Fed yetkilileri faiz kararında finans piyasalarındaki son çalkantı ve ekonomilerdeki olumsuz görünümü değerlendirmeye alıyor. Fed'in bir sonraki toplantısı 15-16 Mart'ta gerçekleşecek.