Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, gübre ve yemdeki KDV indirimine ilişkin, "Sanayici daha KDV indirimi onaylanmadan zammını yaparak üreticinin KDV indiriminden yararlanmasını ortadan kaldırıyor. Bu mağduriyeti gidermek amacıyla gübre ve yemde bir önceki aya göre fiyat durumunun ne olduğuna bakacağız. Ona göre yapacağımız değerlendirmeler sonucunda biz de bir bakış açısı geliştireceğiz" açıklamasında bulundu.

Bakan Çelik, yem ve gübre konusunda KDV indirimi ile ilgili üreticilerle telefonda görüşerek sorunlarını dinledi.

Çelik, görüşmenin ardından yaptığı yazılı açıklamada, bugün kendisini arayan hemen hemen her üreticinin yemdeki KDV indiriminin zamlarla ortadan kalktığını ve üreticiye yansımadığını belirttiklerini aktardı. Kendi tespitlerinin de aynı istikamette olduğunu ifade eden Çelik, bu zamları kabul etmenin mümkün olmadığını kaydetti.

Amaçlarının üreticiyi desteklemek olduğunun altını çizen Çelik, "Ama görüyoruz ki burada sanayici daha KDV indirimi onaylanmadan zammını yaparak üreticinin KDV indiriminden yararlanmasını ortadan kaldırıyor. Yapmış olduğumuz KDV indirimi ile ilgili yasa şu anda yayımlanmış durumda. Bu yasa ile gübrede yüzde 18, yemde ise yüzde 8’lik bir indirim getirildi. Pratikleri, yansımaları şu anda hem bizi hem de üreticileri ilgilendiriyor. Dolayısıyla söz konusu mağduriyeti gidermek amacıyla gübre ve yemde bir önceki aya göre fiyat durumunun ne olduğuna bakacağız. Ona göre yapacağımız değerlendirmeler sonucunda biz de bir bakış açısı geliştireceğiz" ifadesini kullandı.

Türkiye’de yaşanan terör olaylarından dolayı gübrenin satışıyla ilgili yeni bir düzenleme yaptıklarını hatırlatan Çelik, gübrenin çıkış noktası ile kullanım zincirindeki bütün halkaları takip edeceklerini bildirdi. Bunun son derece önemli bir düzenleme olduğuna dikkati çeken Çelik, "Kim, ne kadar gübreyi nerede kullanıyor, nereden aldı, nereden temin etti? Herkes ruhsata tabi bir şekilde bu zincirin halkasında yer alacak” değerlendirmesinde bulundu.

"İthalat kozunu elimizde tutuyoruz"

Et fiyatlarını da değerlendiren Bakan Çelik, artan et fiyatlarına karşı ellerinde ithalat imkanı olmasına rağmen sanayicilerle, besicilerle, yetiştiricilerle, kasaplarla görüştüklerini ve ortak bir görüşte bir araya geldiklerini ifade etti.

Çelik, et ithalatının ne kasaplara ne tüketiciye ne besicilere bir faydası olduğunu, bunun doğru bir yöntem olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Asıl olan bizim havyan varlığımızı artırmaktır. Şu andaki maliyetlerimiz belli. O maliyetler çerçevesinde bir tavan fiyatı belirleyip, daha sonra bütün dikkatimizi hayvan varlığımızı artırmaya yoğunlaştırmamız gerekiyor. Seçtiğimiz bu yol da doğru bir yoldur. Yoksa biz şu anda et fiyatlarını yapacağımız ithalatla çok daha aşağılara indirebiliriz ama öyle bir durum hayvan varlığımızı tehlikeye sokar. Üreticilerimizi ve besicilerimizi de sektörden çıkmaya götürür. Yani kar edemeyince ne yapacaksınız, sektörden çıkacaksınız. Hayvanlarınızı verirsiniz, kestirirsiniz, kapatırsınız. Bu doğru bir yöntem değil. Doğrusu ne? Girdileri ucuzlatıp et fiyatlarını ucuzlatmaktır. Şimdi biz önümüzdeki dönemde yemdeki KDV’yi takip edeceğiz, meraların ıslahını sağlayacağız. Alınan hayvanların daha düşük fiyatla teminini sağlayacağız.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü çiftliklerinde damızlık üretimini artıracağız. Yani üreticiye veya besiciye hayvanları daha uygun şartlarda verebilen bir mekanizmayı hızlandıracak bir çalışmanın içerisindeyiz şu anda. Bunu yaptığınız zaman süreç içerisinde fiyatlarla hayvan varlığı dengelenir. Ama konuya yalnız ithalat olarak bakarsanız, ithal edersiniz ama daha sonra da yeniden daha çok ithalata gitmek durumunda kalırsınız. Şunu da spekülatörler için söyleyeyim. Eğer piyasada bütün aktörlerin belirlemiş olduğu bu fiyatlarla birileri oynamaya kalkarsa bilsinler ki ona müsaade etmeyiz. O zaman da ithalat kozunu elimizde tutuyoruz ve kullanırız."