Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Hong Kong ve Seul piyasalarının tatil dönüşü haftanın ilk işlem gününde küresel satış dalgasına dahil olmaları ile birlikte değer kaybetti.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.2 düşerek, Hong Kong saati ile 09:35'te 367.19 puana indi. Çin, Japonya, Tayvan ve Vietnam piyasaları bugün tatil nedeniyle kapalı. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 4.1 düşerken, Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 2.5 geriledi. Küresel hisse senetlerinin gösterge endeksi, küresel ekonominin görünümüne ilişkin endişeler ve petrolün düşüşünü genişletmesi ile birlikte, haftanın ilk üç iş gününde yüzde 2.3 düştü.

Singapur'da Asya araştırma müdürü Tim Condon, "Küresel piyasalarda son üç günde olanların bir yayılmasını görüyoruz," dedi ve "Bu, Güney Kore ve Hong Kong piyasaların tatil sırasında gerçekleşen düşüşlere tepkisinin ilk günü. Oldukça sert bir düşüş var. Finans piyasaları küresel büyümedeki yavaşlamayı yeniden fiyatlıyor. Para politikasının daha fazlasını yapabileceğine ilişkin beklentiler kayda değer bir şekilde azaldı" şeklinde görüş bildirdi.

Fed Başkanı Janet Yellen, Çarşamba günü Kongre'de yaptığı konuşmada, finans piyasalarını yıl boyunca sarsan ve küresel hisse senetlerini iki kez ayı piyasasının eşiğine getiren Çin'in büyümesine ilişkin belirsizliklerin ve buna bağlı olarak emtia fiyatlarındaki düşüşün yarattığı endişelerin altını çizdi. Yellen, konuşmasında, Fed'in halen kademeli faiz artırımı beklediğini, ancak piyasalarda süregelen kargaşanın tahminlerini değiştirebileceğini belirtti. Ancak Yellen'ın güvercin tonlu konuşması ABD hisselerini yükseltmeye yetmedi.

Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi ise bugün yüzde 5.1 geriledi.