Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) Ekim 2014'teki sürpriz parasal genişlemesinin ardından meydana gelen kayıplarını neredeyse geri aldı ve bu karar öncesi seviyelerinin yalnızca yüzde 3 uzağına geldi. Traderlar şimdi, politika yapıcıların, yaklaşık üç yıldır süren parasal gevşemeye tehdir oluşturan bu yükselişler için tedbir alıp almayacağına bakıyor.

Japonya para birimi bu ay, 16 önemli para biriminin tümü karşısında en az yüzde 2 yükseldi ve en fazla kazancı Meksika pesosu, Güney Afrika randı ve ABD doları karşısında gerçekleştirdi. Japonya piyasalarının bugün tatil nedeniyle kapalı olması ile birlikte, BNP Paribas SA'ya göre, traderlar yenin güçlü seyri hakkında yetkililerden gelecek değerlendirmelere bakacak. HSBC Holdings Plc, BOJ'un harekte geçerek yen satması ya da faiz düşürmesine ilişkin artan bir risk olduğu uyarısında bulunurken, Morgan Stanley, yetkililerin kendirilerini yatırımcıları kuru çok fazla yükselttikleri konusunda uyarmakla sınırlayacağını düşünüyor.

Auckland'da ANZ Bank New Zealand Ltd. kıdemli Döviz stratejisti Sam Tuck, "Piyasalar, BOJ'un çözümünü test ediyor ve para politikasının zayıflayan bir Japon yeni yaratabilme yeteneğini sorguluyor," dedi ve "Kimse kendi para biriminin çok hızlı sıçramasını istemez. Bu kendi başına, hangi seviyede olduğundan bağımsız olarak, bu sışramayı yavaşlatmaya yönelik bir hareketin olabileceğini işaret eder" şeklinde görüş bildirdi.

Yen dolar karşısında, 112.54 ile 3 Kasım 2014'ten bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından, yüzde 0.5 yükselerek Singapur saati ile 10:26'da 112.80 seviyesine çıktı. Bu, BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın 31 Ekim 2014'te sürpriz bir şekilde parasal gevşemeyi artırma kararı almasının ardından ilk tam iş günüydü. Yen bu hareketten bir gün önce 109.21 seviyesinde seyrediyordu. Japonya para birimi bu ay yüzde 7.4 değer kazandı.

Yen euro karşısında, Çarşamba günü yüzde 1.6 sıçramasının ardından yüzde 0.4 daha tırmanarak 127.44 seviyesine geldi. Euro dolar karşısında fazla değişmeyerek 1.1298 seviyeisnde kaldı.