Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hong Kong hisse senetleri, dünya ekonomisinin gücüne ilişkin endişelere bağlı olarak küresel hisse senetlerine gelen satışların derinleşmesinin etkisi ile, 1994'ten bu yana en kötü yeni yıl başlangıcını (ay takvimine göre yeni yıl) gerçekleştirmeye yöneldi.

Hang Seng Endeksi, küresel hisse senetlerinin göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi'nin yüzde 2.1 düştüğü üç günlük tatil döneminin ardından işlemlerin yeniden başlaması ile birlikte, ilk seansı yüzde 4 düşüşle kapadı. Hong Kong hisselerinin en son yeni yıl bu denli düştüğü zaman, yatırımcılar önceki Çin lideri Deng Xiaoping'in sağlığına ilişkin endişe duyuyordu. Lenovo Group Ltd. ve ve tatil döneminde petroldeki yüzde 11'lik düşüşün etkisi ile enerji grubu düşüşe öncülük ederken, mücevher şirketi Chow Sang Sang Holdings International Ltd., Mong Kok bölgesindeki olaylardan dolayı değer kaybetti.

Hong Kong hisse senetlerinin gösterge endeksi bu yıl, Cuma günü itibariyle, sermaye çıkışlarına ilişkin endişeler, emlak piyasasındaki düşüş ve Çin'in ekonomik yavaşlamasının şirket karlarını olumsuz etkileyeceği beklentileri ile yüzde 12 düştü. Salı günü alışveriş bölgesi Mong Kok'ta meydana gelen şiddet olayları, UOB Kay Hian (Hong Kong Ltd.'ye göre, anakara ziyaretçilerini olumsuz etkileme ve perakende satışlarda düşüş tehdidini getiriyor.

UOB Kay Hian'ın kurumsal satışlardan sorumlu icra direktörü Steven Leung, "Düşüşten kaçınamazsınız, zira tatil döneminde diğer tüm piyasalar düştü ve aynı endişeler halen sürüyor; petrol fiyatları, küresel resesyon," dedi ve "Hong Kong'un metropol kent olarak imajı son şiddet olaylarının ardından oldukça ciddi zarar gördü" şeklinde görüş bildirdi.