Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:30'da güncellendi)

Finans piyasaları, yatırımcıların politika yapıcıların küresel ekonomiye destek sağlayabileceklerine yönelik güvenlerini kaybettiğini işaret ediyor.

Avrupa hisse senetleri, Fed Başkanı Janet Yellen'ın faiz yorumlarının sürekli bir yükseliş getirememesi ile birlikte Eylül 2013'ten bu yana en düşük seviyesine inerken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları ABD hisse senetlerinin düşük açılacağını işaret ediyor. İsveç hisse senetleri, İsveç Merkez Bankası'nın zaten eksi bölgesindeki faizi daha da düşürmesine karşın değer kaybetti. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi, tatil dönüşü, 1994'ten bu yana en kötü ay yılı başlangıcını gerçekleştirdi. Yen bir yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı. İngiltere tahvillerinin faizi rekor seviyeye düştü. Altın ons başına 1,200 doların üzerine çıkarken, ABD petrolü varil başına 27 doların altına indi.

Avrupa'dan Japonya'ya, merkez bankalarının ilave teşvikler için hazır olduklarını işaret etmeleri, yatırımcıların küresel büyümeye ilişkin endişelerinin yatışmasını sağlayamıyor. Ham petroldeki satış dalgası ve zayıflayan kredi piyasaları sorunu daha da derinleştiriyor. Yellen, merkez bankasının, finans piyasalarındaki son kargaşaya bir tepki olarak planlanan faiz artırımlarını erteleyebileceğini, ancak bundan vezgeçmeyeceklerini işaret etti.

Londra'da Credit Agricole SA'nın şirket ve yatırım bankası biriminde faiz strateji müdürü Mohit Kumar, "Kötü haberler aldığımız son birkaç yıldır, hisse senedi piyasaları ralli yaptı, zira piyasalar bunu merkez bankalarını daha güvercin konumuna getireceği şeklinde yorumladılar," dedi ve "Şimdi artık bu korelasyon, 'kötü haber aslında kötü haberdir' şekline dönüşüyor. Yatırımcılar, piyasanın merkez bankalarının çok az ya da hiç kontrolünün olmadığı faktörlerden yön bulması ile birlikte, fazla politika seçeneklerinin kalmadığı endişesini taşıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalar

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 09:05'te yüzde 3.6 aşağıda seyrediyordu. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.2 geriledi. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 3.9 geriledi. Japonya, Çin ve Tayvan piyasaları tatil nedeniyle kapalı. S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 1.8 düştü.

Yen 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi son üç günde yüzde 0.9 düştükten sonra bugün fazla değişmedi.

Petrol New York'ta yüzde 2.7 düşerek varil başına 26.72 dolara indi.

Altın yüzde 1.7 yükselerek 1,217.60 dolara çıktı ve 20 Mayıs'tan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirmeye yöneldi.

(12:30'da güncellendi)