Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bugüne 2.9215 seviyesinden başlayan Dolar/TL , sakin seyrinin ardından sabah saatlerinde kademeli olarak hafif yükseldi. Lira, dolar karşısında en düşük 2.9182 ve en yüksek 2.9451 seviyelerine gördü. Cari açık verisinin ardından dolar/TL, 2.94 seviyesini aşan dolar, sabah 10:40'ta düşmeye başlayarak 2.93 seviyesinin altına geriledi.

Çarşamba günü Fed Başkanı Janet Yellen'ın kongre konuşması ardından yatay seyreden doların lira karşısındaki kazançları, günü 2.9515 seviyesinden tamamlamasıyla yüzde 16.98 seviyesine geriledi. Dolar/TL'de rekor 24 Eylül tarihinde görülen 3.0752 seviyesinde bulunuyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, cari işlemler açığı Aralık 2015'te bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyar 587 milyon dolar azalarak 5 milyar 73 milyon dolara geriledi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, cari işlemler açığının 5.00 milyar dolar seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Dolar/TL, TSİ 16:55'te yüzde 0.02 artışla 2.9249 seviyesinden işlem gördü.

“Yellen faiz artırımı döngüsünün devam edeceğini söylese de piyasa ikna olmuş değil. Doların değer kaybetmeye devam edeceği algısı güçlü. Doların tekrar değer kaybı döngüsüne girdi ve Fed'in beklenen faiz artırımlarını yapamayacağı algısı kuvvetleniyor. Bu da doların, gelişen piyasa paralarına karşı değer kaybetmesine sebep oluyor” diyen Akbank Hazine Bölümü Türev İşlemleri Yöneticisi Akın Taş, “bu bağlamda dolar/TL'de önümüzdeki günlerde tekrar 2.90 seviyesinin altının test edileceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde ABD verilerinin zayıf gelmeye devam etmesi durumunda, piyasa tekrar faiz artırımlarını sorgulamaya başlayacak. Bu durumda faiz artırım döngüsünün tersine dönmesi beklentisi belki daha da kuvvetlenecektir” şeklinde görüş bildirdi.

Çarşamba günü kongre konuşmasını gerçekeleştiren Fed Başkanı Janet Yellen, güvercin bir tavır alırken, ekonominin hem olumlu hem de olumsuz yanlarını belirtti. Kademeli faiz artışına değinen Yellen, küresel finans piyasalarında kargaşanın sürmesi durumunda Fed'in sıkılaştırmacı para politikasının ertelenebileceğini kaydetti.

“Fed'in negatif faiz uygulaması pek gündemde değil. Ama Yellen, şöyle bir açık kapıda bıraktı. Fed bunu uygulamasa bile, piyasa koşullarıyla ekonomide negatif faiz oluşabileceğini söyledi” diyen Saxo Capital Menkul Değerler Uluslararası Piyasalar Direktörü Özgür Hatipoğlu, “Öyle bir konuşma yaptı ki herşey olabilir anlamına getirdi, bunu da piyasaları bir miktar kendi haline bırakmak gibi düşündüğünü algılıyorum. Yapacağı veya yapmayacağı şeyler hakkında net birşey söylemedi" şeklinde konuştu.

Hisse senetleri tarafında ise, yüzde 0.70 düşüşle 71,116.39 puan seviyesinden açılan Borsa İstanbul 100 Endeksi (BIST 100 ), 09:45'te yüzde 1.22 düşerek yaklaşık 70,700 puan oldu.