Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin büyümesindeki daralmayla emtia fiyatları düşerken Rio Tinto Group'un yıllık karı yüzde 51 düştü. Dünyanın ikinci en büyük madencilik şirketi temettü politikasında değişikliğe gitmek zorunda kaldı.

Rio Tinto gibi rakipleri Vale SA ve Glencore Plc de emtia fiyatlarındaki çöküşün derinleşmesiyle temettü politikalarını sonlandırmış ya da kesintiye gitmişti. Şirketin Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, 2015'te hisse başına 2.15 dolar temettü ödeyen Rio'nun temettü ödemeleri 2016'da hisse başına 1.10 doların altında olmayacak.

Rio Tinto'nun yıllık karı 2014'te 9.4 milyar dolarken, 2015'te 4.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bloomberg'in derlediği ankete katılan 24 analistin ortalama beklentisi şirketin 4.6 milyar dolar kar etmesini bekliyordu.

Rio Tinto CEO'su Jan du Plessis, "Piyasa görünümündeki belirsizliğin sürmesi nedeniyle, yönetim kurulu mevcut temettü politikasının sürdürülmesinin şirketin işlerini zorlayabileceğini ve bu durumun hissedarların uzun vadeli menfaatlerine aykırı olacağını düşündü. Bu sebeple progresif temettü politikamızın yerine daha esnek bir yaklaşım benimsiyoruz." dedi.